Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Primarul Sucevei vrea mentinerea taxelor locale la nivelul celor din 2012

Primarul Sucevei vrea mentinerea taxelor locale la nivelul celor din 2012


Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, ca va propune Consiliului local mentinerea taxelor locale la nivelul celor din 2012, dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta prin care autoritatile locale pot sa reduca in 2013 nivelul acestora.

El a spus ca va propune in sedinta de joi a CL Suceava un proiect de hotarare prin care taxele locale vor fi aduse la nivelul minim stabilit prin HG 1903/2012 prin care acestea au fost indexate cu 16,05 la suta reprezentand rata inflatiei din ultimii trei ani, iar apoi, avand in vedere prevederile Ordonantei de Guvern adoptata in sedinta de miercuri, acestea se vor diminua la nivelul din 2012.

Consiliul Local (CL) Suceava a decis, marti, amanarea discutiilor privind stabilirea cuantumului taxelor locale si se va intruni, joi, asteptand ca Guvernul sa adopte o ordonanta care reglementeaza regimul taxelor si impozitelor locale.

Primarul propusese, la sedinta de marti, in baza HG 1309 din 27 decembrie 2012, majorarea cu 16,05 la suta a taxelor locale si un al doilea proiect de hotarare de reducere cu 25 la suta a taxei de salubritate.

Ion Lungu aprecia ca in acest fel taxarea locala nu va creste semnificativ, iar familiile cu peste cinci membri vor plati chiar mai putin.

Dupa decizia consilierilor locali de a amana o decizie privind stabilirea cuantumului taxelor locale, primarul si-a retras cele doua proiecte de hotarare.

Consiliul Local Suceava a votat, in 19 decembrie 2012, ca taxele locale pentru 2013 sa nu se modifice, dar dupa ce Guvernul a adoptat in 27 decembrie HG 1093 prin care cuantumul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanta care stabileste ca "pentru anul 2013" autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012, "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1048 ori