Procurorii din Valcea trimit in judecata 16 persoane pentru o evaziune de 1,8 milioane lei

Vineri, 31 Mai 2013, ora 17:01
3296 citiri
Procurorii din Valcea trimit in judecata 16 persoane pentru o evaziune de 1,8 milioane lei

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea au trimis in judecata 16 persoane, printre care directori si contabili ai unor societati comerciale, acuzati de o evaziune fiscala de 1,8 milioane lei prin achizitia de cereale.

Potrivit procurorilor, in perioada august 2011 - februarie 2012, Stefan Perca, Vijai Costin Burtea, Marinel Micu, Augustin Mara, Vasile Tailor Cacareaza, Nicu Dima, Constanta Negru, Vasile Bengin, Vasile si Gheorghe Burete, Vasile Sandulescu, Valentin Sandulescu, Alexandru Golosoi, cu sprijinul lui Trache Gheorghe si Nicoleta Ungureanu (contabili), impreuna cu Eusebiu Tocanel (director general adjunct al unei societati comerciale), au realizat in numele altor sase societati achizitii de cereale de la diferiti furnizori, pe care le-au livrat catre cea dintai.

In scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul statului, desi au achizitionat si livrat grau sau porumb, inculpatii au intocmit facturi de achizitie si de livrare in care au mentionat produsul triticale, respectiv malai furajer, in declaratiile fiscale depuse la organul fiscal declarand aceste livrari fictive, dar si achizitii fictive ale acestor produse de la furnizori.

Procurorii declara ca, prin aceasta modalitate, cele sase societati comerciale au incasat fara drept sume de bani reprezentand TVA, realizand astfel venituri suplimentare pe care nu le-au declarat, iar societatea reprezentata de Eusebiu Tocanel a dedus in mod nelegal TVA-ul aferent facturilor de aprovizionare, prin scaderea TVA-ului platit fictiv din TVA-ul colectat din vanzari.

Pana in prezent s-au fost recuperat din prejudiciu 1,568 milioane lei

Anchetatorii mai arata ca mecanismul utilizat de inculpati prin societatile implicate in circuitul comertului cu triticale si malai furajer, consta in achizitia, in cea mai mare parte, de grau si porumb, de la producatori agricoli, neplatitori de TVA, inregistrarea fictiva a achizitiilor de la firme platitoare de TVA, plata in numerar, facturarea produsului triticale la procesator (pentru neincadrarea in prevederile OUG nr. 49/2011 - potrivit carora pentru grau si porumb se aplica masurile de simplificare -taxare inversa), loc in care produsul dispare prin macinare si amestec cu alte materii prime, in compozitia nutreturilor, incasarea contravalorii cerealelor, inclusiv TVA, prin viramente bancare, retragerea de numerar din cont si astfel, ciclul se reia, fara plata TVA la bugetul de stat.

Prejudiciul total cauzat bugetului statului este in suma de 1.839.703 lei, echivalentul sumei de 421.185 euro.

In cauza, procurorii au instituit masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 1.441.877 lei, pana in prezent prejudiciul recuperat fiind in valoare de 1.568.724 lei.

Cercetarile penale au fost efectuate in colaborare cu ofiteri din cadrul IPJ Valcea - Serviciul de Investigare a Fraudelor si cu sprijinul tehnic al Serviciului de Informatii si Protectie Interna.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Valcea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala Valcea, #evaziune achizitie cereale Valcea , #Stiri Taxe si impozite