PSD vrea ca inspectorii ANAF sa-si ia comision din amenzile date. Specialistii avertizeza ca se va ajunge la abuzuri

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 14:09
3276 citiri
PSD vrea ca inspectorii ANAF sa-si ia comision din amenzile date. Specialistii avertizeza ca se va ajunge la abuzuri
Foto: CC0 Creative Commons

Autoritatile vor sa remunereze personalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) cu o cota din incasari si este posibil sa se ajunga in zona de fortare a textului legii sau la abuzuri, sustine Dan Badin, partener coordonator servicii fiscale si juridice la Deloitte Romania.

"Propunerea (privind remunerarea personalului ANAF, n.red.) a mai fost la un moment dat, s-a scos, acum sunt discutii sa se reintroduca. Eu cred ca o astfel de prevedere este discutabila.

Din moment ce toti avem niste obligatii de serviciu pe care trebuie sa le indeplinim si luam un salariu, nu ar trebui sa fim platiti altfel pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu.

Trebuie vazut in modul in care este facuta legislatia salarizarii in domeniul public. O astfel de remunerare s-ar putea sa duca la niste dezechilibre care nu cred ca sunt neaparat acoperite de lege", a declarat joi Dan Badin.

Potrivit acestuia, din perspectiva contribuabilului, inspectorul fiscal ar trebui sa fie neutru.

"El este cel care vine si verifica daca legea a fost corect interpretata, deci vine in control. Daca am gresit, se recalculeaza impozitul, trebuie sa platesc dobanzi, penalitati si asa mai departe.

Daca, insa, acest inspector fiscal nu mai este neutru si el doreste sa ia cat mai multi bani de la mine pentru ca in functie de cat de multi bani ia, isi va lua un comision?

Noi credem ca vom mai avea o abordare neutra a inspectorului fiscal? Nu vom ajunge in zona de fortare a textului legii, eventual chiar in zona de abuzuri, din cauza faptului ca el va fi remunerat cu procent din incasarile pe care le va avea?", a mai aratat oficialul Deloitte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ANAF comision amenzi , #Stiri Taxe si impozite