PSD vrea sa schimbe iar legile fiscale. Primarii s-au plans ca oamenii nu-si platesc taxele pentru ca asteapta sa se prescrie amenzile

Duminica, 21 Mai 2017, ora 13:52
1268 citiri
PSD vrea sa schimbe iar legile fiscale. Primarii s-au plans ca oamenii nu-si platesc taxele pentru ca asteapta sa se prescrie amenzile
Foto: Arhiva Ziare.com

PSD vrea sa abroge alineatul 2 al art. 165 din Codul de procedura fiscala, care prevede ca impozitele datorate se pot achita doar dupa plata amenzilor neachitate.

Initiatorii proiectului de lege sustin ca primariile au sesizat in repetate randuri imposibilitatea colectarii impozitelor.

Social-democratii care au depus proiectul de lege argumenteaza ca articolul 9 alin (8) din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, prevede ca amenzile de circulatie se fac venit integral la bugetele locale, iar art. 165 alin. (2) din Codul de procedura fiscala introduce o prioritate in ordinea stingerii obligatiilor fiscale la bugetul local in sensul ca impozitele datorate se pot achita doar dupa plata amenzilor neachitate, trimise spre valorificare catre autoritatea publica locala, potrivit sursei citate.

Aceasta prioritizare diminueaza sumele incasate la bugetele locale.

"Prioritizarea stingerii obligatiilor a afectat executia la nivelul bugetului local prin diminuarea sumelor incasate intrucat exista debitori care amana plata amenzilor contraventionale in asteptarea trecerii termenului de prescriptie, amanand astfel si momentul achitarii impozitului pe proprietate, generand o diminuare notabila a veniturilor bugetare programate", sustin deputatii PSD.

Alineatul (2) al articolului 165 din Codul de procedura fiscala prevede ca " (...) in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma platita se sting cu prioritate amenzile contraventionale individualizate in titluri executorii, in ordinea vechimii, chiar daca debitorul indica un alt tip de obligatie fiscala (..) ", prin exceptie de la regula generala care impune "stingerea de drept a obligatiilor fiscale principale in ordinea vechimii si apoi a obligatiilor fiscale accesorii in ordinea vechimii, iar ulterior stingerea obligatiilor cu scadente viitoare, la solicitarea debitorului", se arata in expunerea de motive.

Senatul este prima camera sesizata. ...citeste mai departe despre "PSD vrea sa schimbe iar legile fiscale. Primarii s-au plans ca oamenii nu-si platesc taxele pentru ca asteapta sa se prescrie amenzile" pe Ziare.com

#plata impozite amenzi, #impozite achitate amenzi, #impozite amenzi proiect lege , #Stiri Taxe si impozite