Radu Craciun, Eureko: Statul inchide ochii la marile evaziuni fiscale

Joi, 23 August 2012, ora 13:55
3472 citiri
Radu Craciun, Eureko: Statul inchide ochii la marile evaziuni fiscale
Radu Craciun, director de investitii in cadrul Eureko Pensii

Statul stie care sunt marile focare ale evaziunii fiscale din Romania si doar rareori isi aduce aminte cum pot fi demascate, in functie de interesele politice de moment, a declarat, pentru Business24, Radu Craciun, director de investitii in cadrul Eureko Pensii.

Reprezentantul Eureko a fost intrebat cum ar reactiona mediul de business daca statul roman ar introduce impozite suplimentare, pentru a mari veniturile bugetului.

"Situatia este foarte clara: in Romania se practica evaziune fiscala semnificativa si mi se pare nedrept fata de cei care platesc deja impozite sa fie impozitati mai mult, in conditiile in care eforturile eliminarii evaziunii fiscale nu sunt suficient de importante", a spus Radu Craciun.

Puteti estima cate firme fac evaziune fiscala in Romania?

Nu cred ca cineva poate sa stie cu adevarat. Acest fenomen se manifesta fragmentar in diferite sectoare de activitate. Dar nu vorbesc de evaziunea fiscala care are la baza maruntisul. E vorba de evaziunea fiscala care se practica in domenii legate de cereale, de tigari etc., acolo unde vorbim de zeci de milioane de euro care scapa printre degete statului.

Probabil ca destinatia acestor bani face ca uneori apetitul de depistare sa fie mai scazut.

Daca identifici niste puncte cheie si te focalizezi pe acele puncte cheie de evaziune fiscala, poti sa rezolvi 70-80% din evaziunea fiscala din Romania. Nu trebuie sa mergi la fiecare pravalie sa vezi daca a dat sau nu a dat bonul fiscal. Sigur, si asta trebuie facut, dar nu asta este marea evaziune.

Statul ar trebui sa-si regandeasca politica fiscala si ar trebui sa intensifice verificarile si controalele care sa previna evaziunea fiscala.

Mai este realista o crestere economica la nivelul anului 2012?

Probabil ca vom avea o crestere subunitara, dar fara un efect material sau semnificativ.

Romania ar putea inregistra o crestere economica de 1,5, pana la 2,5%, dar care va depinde de mai multi factori, precum evolutia economiei europene si de relansarea creditelor.

Cresterea economica ar putea proveni din exporturi si din agricultura, daca Romania va avea un an mai bun decat in 2012.

Pot sa se adune, de ici, de colo, mugurii unei usoare cresteri economice.

Context

Statul roman inregistreaza pierderi de 18 miliarde de euro pe an din cauza evaziunii fiscale. Potrivit unui raport intocmit de catre Consiliul Fiscal, la sfarsitul anului 2011 lucrau in economie 6,647 de milioane de persoane, dar angajatorii au raportat un numar de 4,297 de milioane de salariati.

Citeste si - Munca la negru in Romania: Statul pierde 18 miliarde de euro pe an

#Radu Craciun evaziune fiscala Romania, #economie neagra Romania, #economie gri Romania, #pierderi buget evaziune fiscala , #Stiri Taxe si impozite