Romania, in topul regional al celor mai reduse costuri de asigurari sociale, dupa reducerea CAS

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:36
2176 citiri
Romania, in topul regional al celor mai reduse costuri de asigurari sociale, dupa reducerea CAS

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, la 15,8%, ar plasa Romania pe a doua pozitie in regiune din perspectiva celor mai scazute costuri cu asigurarile sociale, dupa Slovacia, cu 14%, si inaintea Poloniei, cu 16,26%, potrivit unui studiu al companiei de externalizare si consultanta de afaceri Accace.

Urmatoarele locuri in top sunt ocupate de Cehia, cu o cota a asigurarilor sociale de 21,5%, si Ungaria, cu 27%.

"Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabila incepand cu 1 octombrie, este cu atat mai imbucuratoare cu cat nu va atrage dupa sine majorarea altor taxe si impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplica acum, potrivit declaratiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas inainte in a echilibra nivelul contributiilor sociale al Romaniei cu cel al celorlaltor tari din regiune", a declarat intr-un comunicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace in Romania.

CAS de 158 de lei pentru un salariu de 1000 de lei

Pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii platesc in prezent CAS in valoare de 208 lei, valoarea ajungand la 158 lei dupa aplicarea reducerii.

In ceea ce priveste totalul contributiilor datorate de angajatori, diminuarea CAS ar plasa Romania tot pe locul al doilea in regiune, cu o cota de retinere cuprinsa intre 22,75% si 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupa primul loc cu retineri la angajatori cuprinse intre 19,48% si maxim 22,67% din fondul de salarii realizate, in functie de contributia la fondul de handicap pentru persoanele cu dizabilitati.

Chiar si in cazul aplicarii acestei masuri, Romania ar inregistra in continuare una dintre cele mai mari contributii pentru pensii platite de angajati in regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii sau cehii care au o cota de retinere de 4%, respectiv 6,5%, potrivit Accace. Cele mai mari costuri cu plata pensiilor din regiune le au polonezii, care contribuie lunar cu 11,26% din salariul brut la fondul asigurarilor sociale.

"Organizatiile sindicale au solicitat impartirea procentului de 5% in mod egal intre CAS angajat si CAS angajator, fara succes insa, astfel incat contributia de 10,5% retinuta in prezent angajatilor romani pastreaza in continuare Romania in topul tarilor cu cele mai mari retineri pentru angajati, pentru plata pensiilor", a precizat Cojocariu.

Accace furnizeaza servicii precum externalizare, consultanta fiscala si de afaceri, contabilitate, raportare financiara, salarizare sau administrare de personal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurari sociale, #reducerea cas, #costuri asigurari sociale UE , #Stiri Taxe si impozite