Scade acciza la tutun, dar tigarile nu se vor ieftini

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 09:59
1280 citiri
Scade acciza la tutun, dar tigarile nu se vor ieftini
Foto: Arhiva Ziare.com

Acciza pentru tigari va scadea incepand cu data de 1 aprilie 2017, potrivit unui Ordin al Ministrului Finantelor publicat marti in Monitorul Oficial. Insa pretul final al tigarilor nu va scadea, pentru ca acciza totala nu se va schimba.

"Nu scade acciza totala, ci doar se recalculeaza componenta specifica, in functie de pretul minim ponderat al anului 2016", au explicat pentru Mediafax reprezentanti ai industriei tutunului, care precizeaza, astfel, ca pretul final al pachetelor de tigari nu va suferi modificari in urma acestei masuri.

Componenta numita "ad valorem" are o pondere de 14%. Acciza totala a crescut in ianuarie la 436 lei/1.000 de tigarete, pentru a compensa reducerea de TVA, dar componenta specifica a fost calculata la referinta din 2015, intrucat cea din 2016 nu era disponibila la momentul respectiv.

"Acciza totala nu se va indexa in aprilie, pentru ca rata inflatiei a fost negativa in perioada avuta in vedere. Componenta specifica se va calcula, insa, in functie de pretul minim ponderat al anului 2016", au mai aratat sursele citate.

Acciza totala a crescut la nivelul UE (90 euro/1.000 de tigarete) inca din anul 2015 (fata de 2018, cum era prevazut), iar in prezent acciza totala este de circa 98 de euro/1.000 de tigarete.

Acciza specifica datorata pentru mia de tigarete a fost majorata la 1 aprilie 2016 cu 4,7%, de la 314 la 329 de lei, tot printr-un Ordin al Ministrului Finantelor, dar majorarea nu a condus la scumpirea tigarilor.

Pentru tigarete, acciza totala este calculata in functie de acciza specifica si cea "ad-valorem".

Citeste si despre: Guvernul introduce acciza pe tigaretele electronice, in Codul Fiscal actualizat

In luna decembrie, producatorii de tigari spuneau ca asteapta instalarea noului Guvern pentru a lua decizii privind preturile in 2017. ...citeste mai departe despre "Scade acciza la tutun, dar tigarile nu se vor ieftini" pe Ziare.com

#scade acciza tutun , #Stiri Taxe si impozite