Split TVA a trecut la mustata de comisii si intra la vot in Camerei Deputatilor

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 12:39
1017 citiri
Split TVA a trecut la mustata de comisii si intra la vot in Camerei Deputatilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, dupa numeroase amanari, un raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativa pentru aprobarea OUG privind Split TVA.

Adoptarea s-a decis la diferenta de doar un vot, dupa ce luni 11 membri ai Comisiei votasera pentru un raport de admitere, iar alti 11, pentru unul de respingere. Impotriva luni au votat reprezentantii PNL, USR si minoritati.

La dezbaterile pe articole, deputatii din comisie au decis la articolul 2 mentinerea modificarilor aduse de Senat ordonantei de urgenta 23/2017 privind plata defalcata a TVA, in sensul ca aceasta masura sa fie obligatorie doar pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se afla in insolventa, insa au marit plafoanele datoriilor de la care companiile intra in acest sistem.

Astfel, fata de varianta adoptata de Senat, deputatii din comisie au marit de zece ori plafoanele datoriilor la plata TVA incepand de la care contribuabilii vor intra automat in sistemul Split TVA.

Totodata, printre amendamentele adoptate se numara si cel potrivit caruia "persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA".

Un alt amendament prevede ca persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA vor beneficia de o reducere de 5% din impozitul pe profit - sau pe venituri, in cadrul microintreprinderilor - pentru perioada aplicate.

Comisia de buget-finante a decis si ca firmele care achita eronat in cont TVA sa fie penalizate cu 0,06% pe zi din suma incepand cu ziua efectuarii platii eronate pana la data corectarii acesteia.

Propunerea legislativa pentru aprobarea OUG privind Split TVA urmeaza sa intre miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor care este for decizional. Senatul a adoptat-o deja, pe 31 octombrie.

Split TVA: Ce modificari au fost facute pana acum in ParlamentSplit TVA intra in Camera Deputatilor, unde se va lovi de 5.000 de amendamente USR

Senatul a adoptat Split TVA. Serban Nicolae: E foarte greu sa spunem acum daca masura e una buna sau una rea ...citeste mai departe despre "Split TVA a trecut la mustata de comisii si intra la vot in Camerei Deputatilor" pe Ziare.com

#Split TVA companii, #split tva vot Camera Deputatilor, #amendamente split tva camera deputatilor , #Stiri Taxe si impozite