Spre stiinta vicepremierului Dragnea: Biserica are afaceri! Vezi cifre si profituri

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 13:00
3869 citiri
Spre stiinta vicepremierului Dragnea: Biserica are afaceri! Vezi cifre si profituri
Vicepremierul Liviu Dragnea la moastele Sfintei Parascheva

Biserica Ortodoxa Romana este o institutie cu rulaje anuale de sute de milioane de euro in mai multe domenii economice, cu profituri peste medie. Cu toate ca beneficiaza, in acelasi timp, de fonduri de la bugetul de stat si de o serie de scutiri de taxe si impozite, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca nu are cunostinta despre afacerile pe care sfintii parinti le conduc in turism, productie, servicii sau in mass-media.

"Eu nu stiu ca Biserica face afaceri. Eu nu stiu lucrul asta, nu lucrez in domeniu. Pentru mine, Biserica este o institutie importanta, pentru mine si pentru familia mea, si va ramane in continuare", a spus Liviu Dragnea, in cadrul unei emisiuni TV, in care i s-au cerut argumente pentru opozitia sa in ceea ce priveste impozitarea activitatilor economice ale BOR.

Citeste si Dragnea: Eu nu stiu ca Biserica face afaceri

Chiar daca vicepremierul si ministrul Administratiei si Dezvoltarii Regionale sustine ca nu are cunostinte despre "imperiul financiar" cladit de Biserica Ortodoxa, institutia primeste, totusi, anual, fonduri atat de la bugetul central, cat si de la administratiile locale, in valoare de circa 100 de milioane de euro.

Pentru repararea si construirea de lacase de cult, Biserica a primit circa 6,3 milioane de euro si inca 2,25 de milioane euro special pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Inca 56 de milioane de euro au fost virati pentru plata salariilor personalului clerical.

Totusi, reprezentantii Bisericii sustin insa ca sumele pe care le primesc in fiecare an de la bugetul de stat, desi BOR nu este institutie publica, nu reprezinta decat "un fel de compensatie morala".

In 2010, Biserica a raportat la Fisc venituri de peste 68 de milioane de lei. In afara de veniturile de la centru, Mitropolia Moldovei a declarat, separat, 48,5 milioane de lei, Arhiepiscopia Tomisului 43 de milioane de lei si Arhiepiscopia Bucurestiului 34 de milioane de lei.

Scutiri de taxe si datorii la Fisc

Potrivit Codului Fiscal, Biserica este scutita de plata impozitelor pentru veniturile din vanzarea produselor necesare activitatii de cult, din chirii si din castigurile din activitati economice. De asemenea, Biserica nu plateste impozit pentru cladirile folosite ca lacasuri de cult. Statul promoveaza sprijinul acordat Bisericii prin deduceri de impozit si incurajeaza sponsorizarile catre culte.

Desi o buna parte din suma pentru salariile preotilor este asigurata de la bugetul de stat, Directia Generala a Finantelor Publice Constanta a fost nevoita sa puna sechestru pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului in 2011, pentru o datorie de un milion de lei. Institutia nu platise contributiilor de asigurari sociale si a impozitului pe salarii, desi o buna parte din salariile preotilor este asigurata de la bugetul de stat.

BOR: Afaceri prospere sprijinite de stat si o avere de trei miliarde de euro

Desi este finanatata de la buget, BOR nu este institutie publica si nu este obligata sa publice rapoarte financiare. Totusi, o investigatie jurnalistica a Televiziunii Romane, concluziona ca institutia s-ar baza pe o avere de trei miliarde de euro, provenita din imperiul imobiliar, dar si gratie afacerilor prospere care au monopolizat mai multe sectoare, prin bunavointa statului.

Potrivit investigatiei, cel mai mare cult din Romania ar detine peste 27.000 de cladiri (biserici, case parohiale, manastiri, muzee etc.), 70.000 de hectare de padure si teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante si ferme. Doar in ultimii 23 de ani, Biserica a construit peste 2000 de lacasuri de cult, insa purtatorul de cuvant al institutiei sustine ca banii au venit de la credinciosi in proportie de 80% - de altfel, o alta sursa importanta de venit.

Adevarata fabrica de bani se bazeaza, totusi, pe afacerile din domeniile turismului, productiei de materiale bisericesti si mass-media, unde detine 36 de licente radio si TV, pe langa edituri, tipografii etc.

BOR mai detine o fabrica de cherestea sau chiar o spalatorie chimica pentru sutane.

De asemenea, Basilica Travel, "infiintata cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel", este o agentie tour operatoare detinuta de BOR, care este specializata pe pelerinaje externe si interne. In 2011, a rulat afaceri de 411.000 de lei si a obtinut un profit net de 37.000 de lei.

"Sunt activitati disparate, doar niste incercari timide", a explicat purtatorul de cuvant al BOR, adaugand ca veniturile din activitati economice reprezinta sub 1%, Biserica bazandu-se pe donatiile credinciosilor.

Totusi, BOR face "lobby" pentru a obtine monopol in comercializarea de lumanari si icoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afaceri Biserica, #Dragnea Biserica, #Dragnea impozit Biserica , #Stiri Taxe si impozite