Sunteti executat silit in 2017? Iata noile modificari in materie de executare

Marti, 21 Februarie 2017, ora 11:05
1386 citiri
Sunteti executat silit in 2017? Iata noile modificari in materie de executare
Foto: Coltuc.ro

In cursul anului trecut, autoritatile au facut mai multe schimbari majore ce tin de executarea silita.

Dintre acestea, cea mai importanta este intoarcerea competentei de incuviintare a executarii silite de la executori la instante, insa nici introducerea unor noi titluri executorii nu trebuie trecuta cu vederea.

1. Executarea silita se poate face doar cu incuviintarea instantei

Incepand din prima parte a anului 2016, competenta de incuviintare a executarii silite apartine din nou instantelor de executare, potrivit unor modificari introduse la acel moment prin ordonanta de urgenta.

"Cererea de incuviintare a executarii silite se solutioneaza in termen de maximum 7 zile de la inregistrarea acesteia la instanta, prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor.

Pronuntarea se poate amana cu cel mult 48 de ore, iar motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare", este explicat acum in Codul de Procedura Civila, in urma modificarilor legislative facute de Guvern.

Inainte de aceasta modificare, competenta de incuviintare a cererilor a apartinut, pentru putin peste un an, executorilor judecatoresti, pentru a degreva instantele. Totusi, Curtea Constitutionala a Romaniei a gasit ca aceasta schimbare incalca prevederile Legii fundamentale, Executivul fiind obligat practic sa inapoieze instantelor competenta de solutionare.

2. Fiscul are noi reguli de respectat la executarea silita a datornicilor

In ultima luna a anului trecut, Guvernul a introdus prin ordonanta de urgenta un termen legal pentru contestarea deciziei Fiscului prin care se dispune instituirea masurilor asiguratorii.

Mai precis, acesta este de 30 de zile de la comunicarea deciziei.

"Prin derogare de la prevederile art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 (...), impotriva deciziei prin care se dispune instituirea masurilor asiguratorii (...) cel interesat poate face contestatie, in termen de 30 de zile de la comunicare, la instanta de contencios administrativ competenta, fara a fi necesara parcurgerea procedurii prealabile", dispune in prezent Codul de Procedura Fiscala, dupa schimbarile operate de Executiv.

Masurile asiguratorii se dispun prin decizie de catre organul fiscal competent, se arata in actul normativ.

Din acest document, datornicul trebuie sa afle ca, "prin constituirea unei garantii la nivelul creantei stabilite sau estimate, dupa caz, masurile asiguratorii vor fi ridicate", dupa cum scrie in Cod.

3. ...citeste mai departe despre "Sunteti executat silit in 2017? Iata noile modificari in materie de executare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#executari silite , #Stiri Taxe si impozite