Taxele locale ar putea creste de sase ori. Ministerul Dezvoltarii dezminte, PNL publica dovada

Vineri, 16 Martie 2018, ora 20:55
1257 citiri
Taxele locale ar putea creste de sase ori. Ministerul Dezvoltarii dezminte, PNL publica dovada
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice acuza informatii "eronate si tendentioase" referitor la declaratiile deputatului PNL Florin Roman, care a spus ca prin noul proiect al Codului finantelor publice locale se va propune ca autoritatile locale sa fie obligate sa majoreze la maxim impozitele pentru persoanele fizice si juridice la cladiri rezidentiale si nerezidentiale.

Ministerul sustine ca proiectul va prevede aceleasi intervale de impozitare ca pana acum, dar ca structurile asociative ale administratiei publice locale au propus introducerea unui nivel unic (la nivel national).

In schimb, PNL arata ca asta inseamna o majorare si de sase ori a taxelor locale.

Intr-un comunicat de presa, ministerul arata ca "elaborarea Codului finantelor publice locale reprezinta un deziderat al celor 4 structuri asociative ale administratiei publice locale (Asociatia Comunelor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania), pentru a reglementa, in mod unitar, coerent si eficient, domeniile finantelor publice locale, crizei financiare si insolventei unitatilor administrativ-teritoriale, impozitelor si taxelor locale si a procedurilor fiscale locale".

Potrivit documentului citat, proiectul are prevazute aceleasi intervale de impozitare: 0,08% - 0,2% pentru cladirile utilizate in scop rezidential si 0,2% - 1,3% pentru cladirile utilizate in scop nerezidential.

"Structurile asociative ale administratiei publice locale au propus introducerea unui nivel unic (la nivel national) asupra caruia consiliul local din fiecare unitate administrativ-teritoriala sa stabileasca daca aplica sau nu o cota aditionala. Acest aspect va fi dezbatut in cadrul grupului de lucru, constituit la nivelul MDRAP, pentru elaborarea noului Cod al finantelor publice locale", mai precizeaza ministerul in comunicat.

In fine, se arata ca proiectul Codului de finante publice locale a fost realizat cu "specialisti din administratia publica centrala si locala, din mediul academic si din cele 4 structuri asociative, reprezentate atat de specialisti, cat si de partidele politice".

Citeste si Turcan: Guvernul va obliga toate autoritatile locale sa creasca taxele si impozitele de 6 ori

PNL a publicat dovada

In replica, purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, a scris pe Facebook ca "oricat s-ar stradui PSD sa nege sau sa dea inapoi", "tocmai am prezentat dovada ca guvernul vrea sa ...citeste mai departe despre "Taxele locale ar putea creste de sase ori. Ministerul Dezvoltarii dezminte, PNL publica dovada" pe Ziare.com

#Gvuern crestere taxe locale , #Stiri Taxe si impozite