Taxele locale raman pe loc in Vaslui

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 08:40
1497 citiri
Taxele locale raman pe loc in Vaslui

Consiliul Local Vaslui a aprobat, luni, in cadrul unei sedinte extraordinare, mentinerea impozitelor locale pentru 2013 la nivelul anului trecut, hotarare ce va afecta cu 900.000 de lei bugetul local, suma ce s-ar fi strans prin indexarea acestora cu 16 la suta, permisa de Ordonanta nr. 1/2013.

Taxele si impozitele locale vor ramane nemodificate pentru anul in curs, in municipiul Vaslui, dupa ce consilierii locali au votat in unanimitate, in cadrul unei sedinte extraordinare, propunerea venita din partea Executivului vasluian, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Hotararea aprobata in cadrul Consiliului Local Vaslui va afecta bugetul propriu al Primariei cu 900.000 de lei, suma ce s-ar fi strans daca s-ar fi aplicat indexarea de 16 la suta permisa de Guvern prin Ordonanta nr. 1/2013.

"Mentinerea taxelor si impozitelor locale la nivelul lui 2012 afecteaza bugetul municipiului Vaslui cu 900.000 de lei, suma ce va fi acoperita din alte surse, cum ar fi valorificarea unor bunuri, vanzari de terenuri sau concesionari. Nu vrem sa afectam populatia, insa nici sa venim cu venituri mai mici ca in 2012. Nevoia de surse financiare a municipalitatii este foarte mare pentru ca trebuie sa acoperim finantarea unor proiecte in derulare sau demararea altora noi", a declarat, luni, in cadrul Consiliului Local Vaslui, primarul municipiului Vaslui, Vasile Paval.

Pe de alta parte, autoritatile locale din Barlad, acestea au votat, luni, tot in cadrul unei sedinte extraordinare, majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16 la suta pentru anul in curs. Propunerea a venit din partea primarului Constantin Constantinescu si a fost votata de consilierii PSD din cadrul Consiliului Local Barlad.

La inceputul saptamanii trecute, Primaria Vaslui decisese blocarea incasarii impozitelor pe cladiri si terenuri aferente lui 2013 pana la clarificarea de catre Guvern a situatiei privind posibila majorare printr-un act normativ a acestor taxe.

Guvernul a adoptat, miercurea trecuta, ordonanta care stabileste ca "pentru anul 2013" autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in Hotararea de Guvern aprobata in 2012, "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".

Autoritatile locale care mentin taxele si impozitele la nivelul din 2012 vor fi obligate sa aplice anul viitor un cuantum indexat cu inflatia, conform hotararii de guvern din luna decembrie, daca pe parcursul acestui an nu vor fi decise alte modificari, a declarat, miercuri, vicepremierului Liviu Dragnea.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

#taxe locale Vaslui, #taxe locale nivel 2012, #taxe locale 2013 , #Stiri Taxe si impozite