Taxele vamale americane: A inceput numaratoarea inversa

Luni, 30 Aprilie 2018, ora 17:24
935 citiri

De la 1 mai, SUA ar putea majora taxele vamale pentru importurile europene de otel si aluminiu. Ce inseamna acest lucru pentru UE si pentru Germania?

O face sau nu o face? Presedintele american Donald Trump ii lasa pe europeni in suspans pana in ultimul minut. Pe 1 martie, Trump a dat UE un termen de gratie pana la 1 mai in disputa privind majorarea taxelor vamale la importurile de otel si aluminiu. Va prelungi el acest termen? Sau va decide chiar exceptarea produselor europene de la noile prevederi? Sau asta a fost si acum vin taxele mai mari?

Ar fi o lovitura grea pentru UE si mai ales pentru Germania daca de la 1 mai ar intra in vigoare taxe vamale de 25% pentru otel si de 10% pentru aluminiu. UE este al doilea producator mondial de otel, cu 177 de milioane de tone anual. Este vorba de 11% din intreaga productie mondiala. Germania este principalul exportator european in SUA, urmata de Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie si Suedia.

Este vorba de miliarde

Potrivit datelor Comisiei Europene, in 2017 UE a vandut in SUA produse din otel si aluminiu in valoare de 14 miliarde de euro. Adica 14% din totalul acestor produse importate de America. Noile taxe vamale majorate nu ar afecta insa toate grupele de produse tranzactionate. Raportat la 2017, noile impozite punitive ar afecta produse de otel in valoare de 5,3 miliarde de euro si de aluminiu de 1,1 miliarde.

Donald Trump argumenteaza ca masurile vizeaza surplusurile comerciale europene si mai ales germane. SUA sunt cea mai mare piata de export pentru Germania. Reciproca nu este insa valabila: mult mai putine marfuri americane sunt vandute in Europa. "Avem un deficit comercial cu Uniunea Europeana in valoare de 151 de miliarde de dolari, ceea ce este greu de acceptat", critica Trump neobosit. Din aceasta suma, 50 de miliarde ar reprezenta vanzarile de automobile si piese de schimb auto.

Este mai complicat decat crede Trump

Autoturismele germane sunt foarte cerute in SUA. 480.000 de automobile au fost vandute pe piata americana. Dar constructorii auto germani produc aceste masini inclusiv in fabrici americane, intr-un numar semnificativ mai mare decat cel al automobilelor importate de SUA din Germania. 493.000 de autoturisme germane sunt produse anual pentru export, mai ales cu destinatia China. Constructorii auto germani au creat astfel numeroase locuri de munca in SUA. Aceste locuri de munca ar putea fi periclitate de taxele vamale majorate, avertizeaza seful Centrului ifo pentru come ...citeste mai departe despre "Taxele vamale americane: A inceput numaratoarea inversa" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#SUA taxe vamale otel aluminiu , #Stiri Taxe si impozite