Teodorovici pregateste o amnistie fiscala cu discriminare? Ce se intampla cu cei care deja au platit CASS

Marti, 14 Mai 2019, ora 00:00
1404 citiri
Teodorovici pregateste o amnistie fiscala cu discriminare? Ce se intampla cu cei care deja au platit CASS
Foto: Ziare.com

Romanii care in perioada 2015-2017 au obtinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe tara vor fi scutiti de la plata obligatorie a contributiei la sanatate (CASS), se arata intr-un proiect de OUG pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante.

Masura vine dupa ce foarte multi romani au primit in ultima perioada decizii de impunere de la ANAF, fiind obligati sa plateasca CASS pentru venituri foarte mici.

In proiectul de ordonanta nu este specificat si ce se intampla cu cei care, in urma deciziilor de impunere, au achitat deja contributia de sanatate. Isi vor putea recupera banii sau sunt discriminati?

Amnistie fiscala pentru anumite persoane fizice

Saptamana trecuta, premierul Viorica Dancila i-a cerut ministrului de Finante Eugen Teodorovici sa elaboreze un act normativ prin care persoanele care in perioada 2015-2017 au obtinut venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute sa fie scutite de plata contributiilor sociale.

"Stiu ca multi cetateni au primit de la ANAF decizii de impunere privind plata contributiilor sociale. Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 persoanele fizice care obtin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate decat optional, solicit Ministerului Finantelor Publice sa vina de urgenta cu o solutie care sa extinda aceasta facilitate si pentru perioada 2015-2017", a spus premierul.

Iar ministrul de Finante s-a conformat si in numai o zi a intocmit un proiect de ordonanta de urgenta pe care l-a pus in dezbatere publica.

Potrivit documentului, autoritatile vor anula CASS pentru persoanele fizice cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe tara, care au fost obtinute in perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017.

"Se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, in cazul persoanelor fizice pentru care baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate a fost intregita la nivelul salariului de baza minim brut pe tara sau, dupa caz, la valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017", se arata in proiect.

Ce se intampla cu cei care au platit deja CASS?

Totusi, sunt persoane care in perioada 2015-2017 au obtinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe tara si au pla ...citeste mai departe despre "Teodorovici pregateste o amnistie fiscala cu discriminare? Ce se intampla cu cei care deja au platit CASS" pe Ziare.com

#amnistie fiscala sanatate, #amnistie fiscala CASS , #Stiri Taxe si impozite