Teodorovici s-a razgandit: Toate ONG-urile vor primi 3,5% din impozitul pe venit, nu doar cele sociale

Luni, 17 Septembrie 2018, ora 21:09
1132 citiri
Teodorovici s-a razgandit: Toate ONG-urile vor primi 3,5% din impozitul pe venit, nu doar cele sociale
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a declarat, luni, ca prin proiectul de modificare a Codurilor fiscale, pentru toate organizatiile non-profit procentul din impozitul pe venit al persoanelor fizice care le este directionat va creste la 3,5% de la 2%, incepand de anul viitor.

"Ca principale modificari (ale Codului fiscal - n.red.) sunt multe. De exemplu, stiu ca era propunerea si solicitarea expresa din partea ONG-urilor - s-a modifica Codul fiscal pentru a lasa ca acest transfer din zona de impozit sa fie directionat de la 2% la 3,5% catre acele structuri non-profit care erau acreditate de catre Ministerul Muncii.

S-a vazut foarte clar ca sunt si alte ONG-uri care fac lucruri bune pentru societate, nefiind neaparat autorizate de Guvern sa spunem", a precizat Teodorovici, intr-o declaratie de presa, la ministerul de resort.

Ministrul a dat exemplul unor doamne care detin o clinica de oncologie pentru copii, cu care a avut discutii. Aceasta clinica nu este autorizata de Ministerul Muncii, dar Teodorvici a spus ca face "lucruri foarte bune pentru romani".

"Atunci logic este sa poata si acele tipuri de ONG-uri sa primeasca acest transfer la 3,5%, nu la 2%, pentru a suplini scaderea de impozit (n.red. - pe venit) de la 15% la 10%. E una dintre propuneri pe care eu vreau sa o sustinem, dar va spun, sunt foarte multe (n.red. - masuri), venite din mediul economic si vor fi clar masuri pe care piata de la accepta, nu cred ca vor fi oponenti", a precizat oficialul MFP.

Mai exact, este posibil ca acel criteriu care impunea ca doar furnizorilor de servicii sociale sa li se vireze cota de 2% din impozitul pe venit sa fie eliminat, incepand de anul viitor.

"Nu cred ca acel criteriu isi mai are rostul, daca noi spunem ca extindem de la 2% la 3,5% cum era inainte. Noi am fost de buna credinta, dar, la discutia pe care am avut-o, la nivel de Guvern (n.red. - in momentul in care a fost impus acel criteriu), ONG-urile prezente n-au spus ca sunt si alti colegi din ONG-uri care fac astfel de lucruri nefiind acreditati. Si aceasta a fost ideea pe care s-a mers", a detaliat Teodorovici.

Numai ca, in acelasi timp, legislatia prevede un registru al ONG-urilor, a atentionat ministrul Finantelor.

"Cu alte cuvinte, vor fi niste conditii pe baza carora, dupa aceea, pe baza inregistrarii in registru, se vor primi aceste transferuri, de 3,5%. Asa cum cere un sponsor unui ONG sa prezinte rapoarte cu felul in care acei bani din sponsorizare au fost cheltuiti s ...citeste mai departe despre "Teodorovici s-a razgandit: Toate ONG-urile vor primi 3,5% din impozitul pe venit, nu doar cele sociale" pe Ziare.com

#ONG cota impozit venit , #Stiri Taxe si impozite