Totul despre Split TVA: Cum functioneaza pas cu pas, cine trebuie sa il aplice si care sunt sanctiunile

Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 08:47
2666 citiri
Totul despre Split TVA: Cum functioneaza pas cu pas, cine trebuie sa il aplice si care sunt sanctiunile
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Ordonanta nr. 23/2017, care reglementeaza plata defalcata a TVA, sistem cunoscut drept "Split TVA", a fost publicata joi in Monitorul Oficial, aplicarea ei necesitand multe resurse financiare si umane din partea persoanelor impozabile. Cum functioneaza noul mecanism?

Esenta procedurii se prezinta in urmatorul exemplu: Societatea ABC SRL este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Aceasta vinde marfuri clientului CLIENTUL SRL, persoana inregistrata in scopuri de TVA, la pretul de 1.000 lei + TVA 19% (190 lei), total factura 1.190 lei. Marfurile au fost achizitionate de la furnizorul FURNIZORUL SRL, persoana inregistrata in scopuri de TVA la pretul de 800 lei + TVA 19% (152 lei), total factura 952 lei.

Toate aceste trei societati isi vor deschide un cont bancar exclusiv pentru plati de TVA, iar decontarile se vor face astfel:

- societatea CLIENTUL SRL achita suma de 1.000 lei catre societatea ABC SRL in contul uzual al acesteia;

- societatea CLIENTUL SRL achita suma de 190 lei reprezentand TVA, in contul de TVA deschis al societatii ABC SRL;

- societatea ABC SRL achita suma de 800 lei catre societatea FURNIZORUL SRL in contul uzual al acesteia, din alt cont decat cel de TVA;

- societatea ABC SRL achita suma de 152 lei reprezentand TVA in contul de TVA deschis al societatii FURNIZORUL SRL. Aceasta plata poate fi facuta atat din contul sau de TVA, cat si din contul curent. Observam ca daca se achita suma de catre societatea ABC SRL din contul de TVA al acesteia catre contul de TVA al societatii furnizoare, soldul contului sau de TVA va fi suma de 190 lei - 152 lei = 38 lei, adica exact TVA de plata catre buget.

Societatea ABC SRL poate sa achite TVA de plata catre buget atat din contul sau de TVA, cat si din alte conturi bancare, aceasta ultima ipoteza de lucru este putin probabila intrucat utilizarea banilor din contul de TVA este restrictionata.

Ce persoane sunt obligate sa aplice sistemul de plata defalcata a TVA?

Sunt obligate sa aplice sistemul de plata defalcata a TVA persoanele impozabile, institutiile publice. Prin persoane impozabile din punctul de vedere al TVA, intelegem toate societatile, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, societati nationale, regii autonome, respectiv persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, daca sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Citeste mai departe despre "Totul despre Split TVA: Cum functioneaza pas cu pas, cine trebuie sa il aplice si care sunt sanctiunile" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#split TVA, #defalcare TVA ordonanta mecanism , #Stiri Taxe si impozite