Tudose nu renunta la split TVA: Va fi obligatoriu de la 1 ianuarie. Unde va apuca transpiratia? Ca mai scrieti un cont?

Miercuri, 09 August 2017, ora 22:22
2193 citiri
Tudose nu renunta la split TVA: Va fi obligatoriu de la 1 ianuarie. Unde va apuca transpiratia? Ca mai scrieti un cont?
Foto: Arhiva Facebook/Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose nu renunta la introducerea sistemului split TVA, in ciuda criticilor generalizate din ultimele zile, atat din partea mediului de afaceri, cat si a specialistilor in taxe si impozite.

Tudose a insistat, miercuri seara, ca sistemul split TVA este unul bun si nu intelege indignarea oamenilor vizavi de accest subiect. Seful Executivului a spus si ca, din cate "a inteles de la ministrul de Finante", in prima faza va fi optionala plata defalcata a TVA, insa de la 1 ianuarie 2018 va fi obligatorie.

"O sa fie in prima faza optional, am inteles de la domnul ministru de Finante. Poti sa faci asta sau nu, dar de la 1 ianuarie va fi obligatoriu, pentru ca toata lumea vrea de la stat de toate, dar cand statul isi pune si el niste gardute, asta nu face decat sa usureze. (...) Pompierii costa, salvarea costa, spitalul costa. Numai din impozitul pe venit nu tin toate astea. (...) Hai sa stam intr-o normalitate. Pai, nu pot altfel. Ce sa fac? Eu nu stiu cand fuge ala cu banii. Nu pot sa pazesc 100.000 de agenti economici", a spus Mihai Tudose, miercuri seara, la Romania TV.

Explicand propria viziune asupra introducerii split TVA, Tudose a confirmat, practic, ca este vorba de o masura punitiva aplicata de Guvern tuturor firmelor, desi, spune tot premierul, 75% dintre platitorii de TVA sunt in regula.

"Cand te duci sa platesti un pachet de biscuiti, ai pretul pe care il dai la tejghea cu doua componente: biscuitele-biscuite si TVA, ceea ce da romanul statului (...) adica fostul impozit pe circulatia marfurilor. (...) Astazi stam de vorba in Romania - 25% din banii astia pe care ii da cetateanul pe marfa si care trebuie sa vina la stat pleaca sau pleaca de tot, dispar.

Cum? Prin diverse metode, unii nu platesc deloc si se roaga sa nu fie prinsi, altii avand mai multa sau mai putina imaginatie, dupa ce strang niste bani pe care nu ii varsa statului, declara firma in faliment. 75% dintre platitori sunt in regula", a explicat Mihai Tudose.

Intrebat daca de fiecare data va fi nevoie sa se transmita doua conturi pentru plata, premierul a raspuns tot printr-o intrebare: "Unde va apuca transpiratia? Ca mai scrieti un cont?".

Citeste mai departe despre Tudose nu renunta la split TVA: Va fi obligatoriu de la 1 ianuarie. Unde va apuca transpiratia? Ca mai scrieti un cont? pe Ziare.com.

#Tudose sistem split TVA, #sistem split TVA, #sistem split TVA Romania , #Stiri Taxe si impozite