Tudose nu intelege de unde transpiratia in legatura cu split TVA. Gabriel Biris: Nu cred ca cineva sanatos la cap isi poate inchipui ca se poate intampla

Joi, 10 August 2017, ora 00:10
977 citiri

In timp ce premierul Mihai Tudose se intreba retoric de ce sunt reactii negative la split TVA, pentru ca, dupa spusele sale, nu reprezinta altceva decat scrierea unui cont in plus, consultantul fiscal Gabriel Biris spunea, la o alta televiziune, ca masura este "noaptea mintii" si ca nu crede "ca cineva sanatos la cap isi poate inchipui ca se poate intampla".

"Intelepciunea poporului nostru este foarte mare. Una din ziceri este graba strica treaba. Chiar si simplul fapt ca o masura atat de importanta se doreste a fi implementata la foc automat arata neseriozitate. (...) Cum iti poti inchipui ca poti sa iesi cu o ordonanta de guvern la mijlocul lui august, luna in care mai toata lumea e in concediu, care sa intre in vigoare de la 1 septembrie si toate firmele din Romania sa-si adapteze toate sistemele informatice, sa pregateasca oamenii, sa nu cumva sa greseasca plata, pentru ca sanctiunile sunt severe.

Este practic imposibil. Asa ceva nu cred ca cineva sanatos la cap isi poate inchipui ca se poate intampla, doar daca n-ai nici cea mai mica idee de cum functioneaza economia. Companiile din Romania nu au resurse nelimitate pe care sa le puna la dispozitia implementarii unor inventii la care cineva s-a gandit peste noapte", a declarat Gabriel Biris la Digi24, potrivit Republica.ro.

Fostul secretar de stat in Ministerul de Finante a explicat, punctual, ce presupune, concret, masura.

"Hai sa presupunem ca dumneavoastra aveti un magazin mic. Cand vinzi in retail, cea mai mare parte din incasari sunt cash, va trebui sa incasezi cash-ul, in fiecare zi sa separi principalul de TVA, cat TVA ai colectat, sa te duci a doua zi repede la banca, sa depui in doua conturi. Timp in care tu fiind un magazin mic care nu ai propria retea de distributie, ai niste distribuitori care-ti aduc marfa pe care o platesti tot cash pentru ca altfel nu ti-o lasa. Platesti marfa, inclusiv TVA-ul, TVA deductibil, dar tu trebuie sa depui TVA-ul de la vanzari in cont si dupa aia sa te duci sa-l ceri de la ANAF. Este noaptea mintii!", a explicat Biris.

Acesta a atras atentia ca firmele vor avea nevoie de reusrse foarte mari, atat de personal cat si financiare, pentru a face tranzitia catre noul sistem.

"Sa presupunem ca esti o firma de utilitati, sau o firma de telecomunicatii cu milioane de clienti. Iti vin banii de la clienti, platie iti vin secunda de secunda de la clienti. Tu trebuie sa-ti adaptezi sistemele informatice, sa tina evidenta acestor plati, sa le separe in dou ...citeste mai departe despre "Tudose nu intelege de unde transpiratia in legatura cu split TVA. Gabriel Biris: Nu cred ca cineva sanatos la cap isi poate inchipui ca se poate intampla" pe Ziare.com

#Tudose split TVA Gabriel Biris, #Tudose split TVA declaratii , #Stiri Taxe si impozite