Un fost consilier al lui Tudose critica joaca Guvernului cu contributiile: Sper sa fi fost o scapare, si nu o gandire logica Interviu

Sambata, 29 Iulie 2017, ora 07:40
892 citiri
Un fost consilier al lui Tudose critica joaca Guvernului cu contributiile: Sper sa fi fost o scapare, si nu o gandire logica Interviu
Foto: Ziare.com

Trecerea contributiilor sociale din sarcina angajatorului in cea a angajatului nu ajuta pe nimeni, in timp ce impozitarea veniturilor part-time la nivelul salariului minim pe economie reprezinta o greseala.

Asta sustine fostul ministrul al Finantelor din Guvernul Ponta 4, Eugen Teodorovici, care a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca nu este corect ca angajatorii care au salariati platiti part-time sa fie obligati sa plateasca CAS si CASS mai mare.

De asemenea, fostul ministru a explicat de ce aceste doua masuri nu sunt binevenite: "Statul nu castiga sau, daca cumva castiga, nu are un castig foarte mare incat sa justifice o astfel de schimbare de abordare. Iar lumea devine tot mai putin increzatoare ca lucrurile se indreapta intr-o directie buna". In plus, Teodorovici subliniaza si de ce nici nu trebuie impus salariul minim in mediul privat.

Amintim ca, marti, premierul Mihai Tudose a anuntat ca nu muta CAS si CASS la angajat, iar miercuri a revenit, spunand ca, atat timp cat va fi prim-ministru, acest lucru nu se va schimba. Ambele declaratii au fost facute dupa ce a fost enervat de intrebarile puse de jurnalisti.

Joi, insa, Ministerul de Finante a anuntat ca de la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale obligatorii, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu, vor fi preluate de catre angajat, dar obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului.

In ce priveste angajatii platiti part-time, Guvernul a aprobat saptamana trecuta o ordonanta prin care angajatorii sunt astfel obligati la plata CAS si CASS la nivelul salariului minim, iar aceste prevederi vor intra in vigoare incepand cu 1 august.

Se face sau nu se face aceasta trecere a CAS si CASS de la angajator la angajat? Pentru ca premierul spunea ceva, iar aseara s-a anuntat altceva. Nu mai faceti parte din Guvern, dar cunoasteti destul de bine acest domeniu.

De fiecare data cand se propune o schimbare a unui sistem care, de bine, de rau, este cum este si lumea il cunoaste, trebuie sa se faca o foarte amanuntita analiza si oamenii sa cunoasca din timp si trebuie sa vedem noi - contribuabili si angajatori, si unii, si altii - exact care sunt avantajele: de simplificare, de crestere a veniturilor unora, de scadere a taxarii alt ...citeste mai departe despre "Un fost consilier al lui Tudose critica joaca Guvernului cu contributiile: Sper sa fi fost o scapare, si nu o gandire logica Interviu" pe Ziare.com

#Eugen Teodorovici CAS CASS angajator angajat, #Eugen Teodorovici part time salariu minim, #CAS CASS trece angajator angajat, #contributii part time platite salariu minim , #Stiri Taxe si impozite