Vom plati caldura separat de intretinere? Interviu cu seful RADET

Marti, 14 Februarie 2012, ora 12:09
4640 citiri
Vom plati caldura separat de intretinere? Interviu cu seful RADET

Proiectul RADET privitor la plata facturii pentru caldura in mod separat de cea pentru intretinere se afla in faza de discutii si, teoretic, este realizabil, dar doar peste cateva luni, a declarat pentru Business24 directorul general al regiei, Mihai Bogdan Becheanu.

Factura la intretinere pentru luna februarie ar putea sa nu mai creasca, daca evolutia temperaturilor pastreaza tendinta din acest moment, spune seful RADET.

Directorul RADET sustine ca primul lucru care trebuie clarificat cu locatarii este "sa nu se mai confunde factura la intretinere cu factura la caldura, pentru ca 90% dintre clienti confunda acest lucru. Administratorul ar trebui sa afiseze separat facturile la caldura si restul componentei facturii la intretinere, eventual sa afiseze si factura totala, astfel incat cetatenii si proprietarii de apartamente sa vada exact".

Practic, se doreste inlaturarea perceptiei negative pe care bucurestenii o au asupra RADET, fara a calcula ca din cele "cinci milioane platite pentru intretinere, doar 2 milioane o reprezinta factura la caldura, restul este alcatuit din celelalte componente".

Cum s-ar face calculul?

Calculul consumului si modul in care se va imparti la numarul de locatari, in cazul in care se va pune in aplicare acest proiect, se va face ca si pana acum. "Singura diferenta ar fi ca bucurestenii vor avea contracte individuale de furnizare", a declarat Becheanu.

Intrebat daca aceasta separare se va simti in buzunarul bucuresteanului, seful RADET a subliniat ca aceasta schimbare nu va creste si nici nu va scadea factura.

"Unul din lucrurile bune care s-ar intampla in acest caz ar fi ca nu ar mai suferi cetatenii bun-platnici pentru cetatenii rau-planici",a explicat Mihai Bogdan Becheanu.

RADET, despre repartitoare

In ceea ce priveste perceptia ca locatarii cu repartitoare platesc mai mult ca restul, seful RADET sustine ca insititutia pe care o reprezinta se delimiteaza de condominiul respectiv la un bloc, intrucat exista un contor clar si cantitatea de energie este masurata clar.

"Restul, in bloc, cum isi impart, cine si-a pus repartitoare nici nu mai este treaba noastra", a subliniat acesta.

Potrivit datelor detinute de RADET, foarte putini oameni s-au debransat de la sistemul public de distributie a energiei. "Din ultimii doi-trei ani, foarte putini. Nu atingem nici macar un procent din totalul de consumatori", a declarat Becheanu.

Nici numarul de restantieri nu este mare, iar peste 25% dintre clienti platesc in mod regulat factura.

Centrale de bloc vs centrale individuale

"Eu m-as bucura sa se monteze centrale de bloc, doar dintr-un singur punct de vedere: atunci ar vedea si cei care vor sa-si puna centrale adevaratul consum si adevarata factura la gaz", a spus Becheanu.

In momentul de fata lucrurile nu sunt clare. Cetatenii care si-au montat centrale in apartamente, care se afla in locuri care inca mai sunt racordate la RADET, nu platesc factura reala, crede directorul RADET, care spune ca ea este ceva mai mica.

#factura la caldura, #plata caldurii, #RADET plata separata, #factura februarie intretinere , #Stiri Taxe si impozite