6 din 10 romani cred ca taxa auto trebuie anulata - Sondaj Business24

Joi, 02 Februarie 2012, ora 08:12
2961 citiri
6 din 10 romani cred ca taxa auto trebuie anulata - Sondaj Business24
Taxa auto, respinsa de romani

Aproape 60% dintre romani spun ca taxa auto trebuie anulata, iar inca 20% se multumesc cu faptul ca s-a amanat, conform unui sondaj realizat de Business24.

Intrebati daca este bine ca s-a amanat taxa auto, 58,8% dintre respondenti au raspuns ca aceasta trebuie anulata, iar 19,7% sunt de parere ca era necesara o amanare a acesteia. Exista si o categorie de romani care cred ca taxa este necesara, dar ca are nevoie sa i se dea o noua forma, acest raspuns fiind dat de 9,4% dintre participantii la sondaj.

Doar 10% dintre romani sunt de acord cu taxa auto in forma sa actuala, 5,9% spunand ca nu este bine ca s-a amanat taxa auto, iar 5% crezand ca aceasta trebuie mentinuta.

Taxa, amanata pana pe 13 ianuarie 2013

Dupa lungi acuze aduse de catre populatie Guvernului, Laszlo Borbely, ministrul Mediului a anuntat, luni, ca executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru suspendarea aplicarii prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele inmatriculate in Romania, inainte de 2007.

"Guvernul Romaniei a propus o reducere a taxei auto cu 25%, insa Curtea Europeana de Justitie ne-a obligat la aceasta taxa suplimentara. Dar pentru ca in urma colectarii informatiilor din teritoriu, am vazut ca aceasta decizie influenteaza sute de mii de proprietari, am decis sa amanam aplicarea acestei taxe pana la 13 ianuarie 2013", a declarat ministrul Mediului.

Aceasta taxa a fost anuntata in august 2011, cei care detineau masini inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 avand cinci luni la dispozitie, pentru a le vinde. Cu toate astea, spune Borbely, guvernul a decis sa mai acorde o sansa sutelor de mii de proprietari de masini inmatriculate inainte de 2007, iar acestia isi pot vinde masinile pana la 13 ianuarie 2013, fara a plati taxa auto la prima vanzare.

Ministrul a mentionat ca ramane in continuare in vigoare reducerea de 25% pentru cei ce inmatriculeaza dupa 13 ianuarie 2012 si li se returneaza diferenta de taxa celor care au inmatriculat masini anterior si fac o cerere in acest sens.

Taxa de prima vanzare vine in locul unei alte taxe auto care a scandalizat opinia publica, dar de data aceasta vine la cerinta Comisiei Europene si nu la propunerea Guvernului. Ea a fost aprobata de Executiv in luna septembrie, pentru ca in octombrie si decembrie sa fie adoptata de Senat si, respectiv, Camera deputatilor. Publicarea in Monitorul Oficial a fost facuta pe 10 ianuarie pentru a fi aplicata incepand cu 13 ianuarie 2012.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

#taxa auto amandare, #taxa auto anulare, #taxa auto amanata 2013, #taxa auto inmatriculare , #Taxa auto