Cum schimba taxa auto, aplicabila din 2013, regulile pietei auto second-hand

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 13:16
14428 citiri
Cum schimba taxa auto, aplicabila din 2013, regulile pietei auto second-hand

Noua taxa auto, care vizeaza masinile fabricate inainte de 2007, afecteaza deja piata auto second-hand, desi ea a fost amanata pentru anul 2013 tocmai pentru a proteja sutele de mii de propietari care isi planificasera sa isi vanda masinile vechi.

In primul trimestru din 2012, oferta pentru masinile fabricate dupa anul 2008 a fost cu 62% mai mare fata de aceeasi perioada din 2011, in defavoarea masinilor fabricate in perioada 1990-1999, a caror listare a scazut cu 17%, potrivit unei analize autovit.ro.

Astfel, oferta de masini fabricate in perioada 2008-2011 a depasit 28 de mii de unitati in perioada ianuarie-martie 2012.

Daca in primul trimestru din 2011 oferta de masini cu peste 12 ani vechime era peste oferta de masini cu maxim trei ani vechime cu o diferenta de 96%, in trimestrul intai din 2012, masinile de maxim trei ani vechime au luat avant cu o diferenta de peste 35%.

"Masinile fabricate intre 1990 si 1999 si-au pierdut foarte mult din valoare avand in vedere intentia Guvernului de a introduce taxa de poluare la primul schimb de proprietari, in aceste conditii proprietarii optand sa le pastreze. Pe de alta parte, preturile acestora nu depasesc cu mult valoare primei de casare, respectiv 1.500 RON cat valoreaza un voucher pe piata. Nu in ultimul rand, intretinerea lor este relativ scumpa, ceea ce duce la o lipsa de interes din partea cumparatorilor." a declarat Attila Okanyi, director general autovit.ro.

Taxa auto, o poveste incalcita

Taxa de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007, va intra in vigoare in ianuarie 2013. Pana atunci, cumparatorii trebuie sa achite doar taxa de poluare, redusa cu 25%.

Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a cerut reanalizarea Legii si amanarea sa, deoarece proprietarii de masini nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele invechite. Un alt argument a fost ca taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste, de multe ori, valoarea masinii.

Taxa de prima vanzare vine in locul unei alte taxe auto care a scandalizat opinia publica, dar de data aceasta vine la cerinta Comisiei Europene si nu la propunerea Guvernului. Ea a fost aprobata de Executiv in luna septembrie, pentru ca in octombrie si decembrie sa fie adoptata de Senat si, respectiv, Camera Deputatilor. Publicarea in Monitorul Oficial a fost facuta pe 10 ianuarie pentru a fi aplicata, initial, incepand cu 13 ianuarie 2012.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa auto amanata, #taxa auto piata second hand, #taxa auto masini second hand , #Taxa auto