Posesorii masinilor cu motor diesel vor plati cu 25% mai putin

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 11:59
3149 citiri
Posesorii masinilor cu motor diesel vor plati cu 25% mai putin

Posesorii de autovehicule echipate cu motor diesel prevazute cu filtru de particule, fapt confirmat de catre Regia Autonoma Registrul Auto Roman, vor plati o taxa auto cu 25% mai mica, se mentioneaza in Legea privind modificarea taxei auto, ce a intrat in vigoare vineri, alaturi de normele de aplicare.

Actul normativ notifica faptul ca se propune introducerea unei metode de calcul care sa permita taxarea corecta si reala a poluatorilor, bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsa de acestia, ajungandu-se astfel la reducerea taxei cu circa 25% fata de situatia actuala.

Pe de alta parte, pentru masinile inscrise in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 va trebui platita taxa auto cu ocazia primei tranzactii, singurele autovehicule scutite de la plata fiind cele incadrate in categorii speciale, specificate la art. 8, alineat 1 din noua lege.

Potrivit documentului, atunci cand persoana care solicita inmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului nu poate face dovada datei primei inmatriculari a autovehiculului, taxa se calculeaza in functie de anul fabricatiei.

Totodata, taxa nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt incadrate in categoria vehiculelor istorice, sunt acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice.

In categoria scutirilor intra si autovehiculele destinate competitiilor sportive.

Taxa auto aplicabila si masinilor inscrise in tara inainte de ianuarie 2007 se calculeaza in functie de emisiile de CO2, cilindree si norma de poluare.

#taxa auto 2012, #masini scutite taxa auto, #masini taxa auto Romania , #Taxa auto