Romania va intra in a doua etapa a procedurii CE pe taxa auto

Joi, 21 Iunie 2007, ora 23:08
1376 citiri

Colegiul Comisarilor Europeni va lua, in perioada imediat urmatoare, decizia de a trece la a doua etapa a procedurii de incalcare a tratatului declansata impotriva Romaniei din cauza taxei de inmatriculare, au declarat, surse din Comisie."Comisia Europeana este nemultumita de modul in care evolueaza discutiile cu autoritatile romane pe tema modificarii taxei de inmatriculare si vor lua, intr-una dintre urmatoarele sedinte, decizia de a trece la a doua etapa a procedurii de incalcare a tratatului (infrigement)", au precizat sursele citate.

Cea de-a doua etapa a procedurii, concretizata printr-o scrisoare de argumentatie "reasoned opinion", este cea care precede actionarea in judecata a Romaniei la Curtea Europeana de Justitie. Argumentatia contine recomandari clare privind modul in care trebuie sa fie modificata taxa.

In urma cu doua zile, DG Taxud a Comisiei Europene a trimis guvernului un raspuns referitor la propunerea acestuia de modificare a taxei de inmatriculare. Potrivit purtatorului de cuvant al comisarului pentru taxe, Maria Assimakopoulou, acest raspuns nu reprezinta a doua a procedurii pentru ca o asemenea decizie se ia in Colegiul Comisarilor, iar pana in prezent acesta nu s-a pronuntat in acest sens.

Raspunsul Comisiei trimis in aceasta saptamana contine observatii privind definirea masinilor second-hand, care conform forului european ar trebui sa fie cele mai vechi de o luna, si cerinta ca reflectarea deprecierii masinilor in formula de calcul sa fie in concordanta cu deprecierea reala, in acord cu evolutia pietei auto.

In acest mod, Comisia a raspuns la scrisoarea autoritatilor romane trimisa la inceputul lunii mai la Bruxelles, in care au fost prezentate principiile pe baza carora va fi formulata noua grila de calcul a taxei de inmatriculare.

Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare a tratatului (infrigement), pe 20 martie, trimitand autoritatilor de la Bucuresti o scrisoare de notificare oficiala. CE a apreciat ca taxa de prima inmatriculare auto contravine articolului 90 din Tratatul de Aderare si jurisprudentei Curtii Europene.

Principalele neajunsuri ale legislatiei referitoare la taxa de inmatriculare auto, invocate de Comisia Europeana, sunt taxarea discriminatorie intre masinile la mana a doua vandute de cetatenii romani si cei din alte state membre UE, precum si faptul ca nivelul taxei depaseste valoarea reziduala sau de piata a masinii in cazul celor foarte vechi.

Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)