Taxa auto aduce incasari de peste 490 milioane lei

Vineri, 24 August 2007, ora 09:17
1267 citiri

Incasarile colectate la bugetul de stat din taxa de prima inmatriculare auto au totalizat, pana in prezent, la 494,02 milioane lei, conform informatiilor furnizate ROMPRES de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

In primele sapte luni ale acestui an, au fost colectate 417,74 milioane lei, iar in primele 15 zile din august suma incasata din taxa auto s-a ridicat la 76,28 milioane lei.

Taxa de prima inmatriculare auto a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, odata cu noul Cod Fiscal, insa a fost contestata inca de la introducerea sa.

On luna martie, Comisia Europeana a transmis Romaniei o instiintare privind declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului Uniunii de catre Romania), pe motiv ca taxa incalca prevederile Uniunii Europene. CE solicita modificarea legislatiei, argumentand ca legea este discriminatorie in cazul autoturismelor vechi importate din alte state ale Uniunii Europene.

Discutiile reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor cu cei Comisiei Europene privind taxa auto au fost amanate pana in luna septembrie.

Grila orientativa propusa de Ministerul Economiei si Finantelor in luna aprilie pentru taxa auto prevede reducerea la jumatate a taxei pentru masinile non-euro vechi de 20 de ani, cu o capacitate de 1.600 cmc, in timp ce pentru un autoturism de 3001 cmc, vechi de 15-16 ani, taxa se reduce cu mai mult de trei ori. Pe de alta parte, taxa ramane neschimbata pentru autoturismele noi, Euro 4, cu capacitati cuprinse intre 1400 - 3000 cmc nou.

In prezent, taxa de prima inmatriculare variaza, in functie de vechimea masinii, gradul de poluare si capacitatea cilindrica, intre 160 si 8.600 de euro, potrivit calculatorului de afisat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor. O taxa similara se aplica si in alte 16 state membre ale UE.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.