Taxa auto: Calculeaza-ti singur timbrul de mediu!

Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:40
9200 citiri
Taxa auto: Calculeaza-ti singur timbrul de mediu!

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat vineri calculatorul oficial pentru timbrul de mediu, care se plateste, incepand din 15 martie, in locul taxei de poluare.

Daca vrei sa stii cat ai de platit, trebuie doar sa completezi datele masinii in calculatorul ANAF pentru taxa auto.

Conform Ordonantei de Urgenta privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial, in noua formula de calcul, timbrul de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro 4 si Euro 3.

Pe de alta parte, pentru masinile cu motorizari non-Euro, Euro 1 si Euro 2, valoarea timbrului de mediu va scadea fata de nivelul cuantumului actual.

Calculeaza aici cat platesti pentru timbrul de mediu in 2013 -> Calculator taxa auto 2013

Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro 5, Euro 4 si Euro 3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica.

https://business24.ro/taxe-si-impozite/taxa-auto/taxa-auto-cum-vrea-statul-vrea-sa-dea-lovitura-celor-cu-masini-inmatriculate-in-bulgaria-1525753" target="_blank">Taxa auto: Cum vrea statul sa dea lovitura celor cu masini inmatriculate in Bulgaria

Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro 3 si Euro 4 in cazul versiunilor diesel, intrucat, potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, "emisiile din pulberi sunt mai mari in cazul masinilor pe motorina".

Cand se plateste timbrul de mediu

Timbrul de mediu va fi platit o singura data in urmatoarele situatii:

* cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania;

* cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului I s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;

* pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare (in acest caz, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate);

* pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

#taxa auto 2013, #calculator taxa auto 2013, #timbru mediu 2013, #calculator timbru mediu 2013 , #Taxa auto