Taxa auto: Cum vrea statul sa dea lovitura celor cu masini inmatriculate in Bulgaria

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 14:42
9514 citiri
Taxa auto: Cum vrea statul sa dea lovitura celor cu masini inmatriculate in Bulgaria
Sursa foto: Jurnalul.ro

Guvernul a propus in dezbatere publica o ordonanta de urgenta prin care sa fie modificat Codul Rutier, astfel incat proprietarii de masini care au evitat plata taxei auto si au ales inscrierea masinii in Bulgaria vor mai putea circula in Romania doar o luna.

"(4) Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori resedinta in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state", se spune in ordonanta de urgenta.

Citeste ordonanta de urgenta prin care masinile inmatriculate in Bulgaria vor fi interzise in Romania

Avocatul Cristian Ioan a explicat pentru Business24 ce inseamna, de fapt, aceasta ordonanta.

Acesta spune ca romanii care si-au inmatriculat masinile in Bulgaria nu vor mai putea conduce aceste autovehicule mai mult de o luna in Romania, exceptand cazul in care acestia sunt titularii actului de proprietate al masinii.

Practic, aceasta masura se va aplica in cazurile in care masinile romanilor sunt inmatriculate in Bulgaria, pe numele unor cetateni bulgari.

"Se va putea circula cu masina inscrisa in Bulgaria doar o luna, doar daca nu este inmatriculata pe numele celui din contractul de vanzare-cumparare. Altfel, nu va fi nicio problema, circulatia va fi libera de orice restrictie", a declarat pentru Business24 avocatul Cristian Ioan.

Cristian Ioan

"Poate ca multi nu s-au grabit sa faca actele, sa si le schimbe in Bulgaria, pentru simplul motiv ca se putea circula oricum, in baza titlului de proprietate", spune acesta.

Avocatul este de parere ca, prin noua legislatie supusa dezbaterii, guvernantii doresc sa ingreuneze inmatricularea in Bulgaria. Totusi, spune acesta, diferentele foarte mari de taxe care sunt platite in Romania, fata de cele platite in Bulgaria, ii vor face in continuare pe multi sa caute metode de ocolire a legii.

Cristian Ioan crede ca, in cele din urma, Bulgaria isi va alinia taxele cu Romania si nu va mai exista o mare diferenta intre valoarea taxelor auto.

Inmatricularea masinilor in Bulgaria, o afacere profitabila in continuare

Marc Vornicu este un antreprenor al carui business este, printre altele, inmatricularea masinilor in Bulgaria.

Intrebat daca noua legislatie ii va afecta business-ul, acesta a spus ca, dimpotriva, ii va mari veniturile.

Masinile clientilor inmatriculate in Bulgaria, spune acesta, vor fi trecute pe contracte de inchiriere.

"I-am linistit pe clienti spunandu-le ca ultima varianta va fi schimbarea contractului pe care il au acum intr-un contract de inchiriere, cu plata unei diferente anuale, care nu va fi mai mare de 100 de euro", afirma Marc Voicu.

Acest nou mod de business ii va aduce venituri mai mari, crede el.

Potrivit acestuia, in Romania 80% dintre masinile care sunt inmatriculate in Bulgaria sunt inmatriculate pe numele unei persoane fizice bulgare.

Practic, pentru a evita noua legislatie, care deocamdata este supusa doar dezbaterii publice, romanii vor fi nevoiti sa circule o data pe luna in Bulgaria sau, asa cum a spus si avocatul Cristian Ioan, sa-si intocmeasca actele masinii pe numele lor.

Noua taxa auto, timbrul de mediu cum este denumit mai nou, va intra in vigoare pe 15 martie pentru a inlocui actuala taxa auto. Noua taxa aduce o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile non-Euro, Euro 1 si Euro 2, conform formulii de calcul anuntate de guvernanti.

O crestere a taxei auto va fi inregistrata, cu aproximativ 10%, la masinile Euro3 si Euro 4.

Pana acum, aproximativ 300.000 de persoane fizice si juridice au obtinut in instanta restituirea taxei auto.

#taxa auto 2013, #masini inmatriculate Bulgaria, #taxe impozite auto Romania, #taxe impozite auto Bulgaria , #Taxa auto