Taxa auto: Ne putem astepta la noi surprize din partea Guvernului?

Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:05
2647 citiri
Taxa auto: Ne putem astepta la noi surprize din partea Guvernului?

Guvernul va lua marti o hotarare cu privire la timbrul de mediu ce va fi aplicat in 2013. Promisiunea a fost facuta chiar de premierul Ponta, care a anuntat ca noua taxa auto va fi avizata prin Ordonanta de Urgenta si aplica imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Trasportatorii cred ca nu mai este loc de noi surprize in ceea ce priveste timbrul de mediu aplicat din 2013.

August Hagiu, presedintele Confederatiei Nationale Rutiere, a precizat ca transportatorii nu au fost invitati la discutii cand s-a stabilit principiul care va sta la baza taxei si ca ei nu pot propune modificari pentru o varianta pe care o considera incorecta.

"Am incercat sa trimitem puncte de vedere, insa tinand cont de modul in care a fost construit acest act normativ, consideram ca nu se impune sa mai facem acest efort. Pricipiul de la care s-a plecat este cu totul altul, eu unul nu l-am inteles si nu pot sa mi-l asum venind cu modificari sau incercand sa corectez ceva in care nu cred", a declarat Hagiu pentru Business24.

Hagiu: Nu mi se pare ca imbunatatim cu nimic lucrurile

Ba mai mult, Hagiu mentioneaza care sunt cele mai mari probleme pe care le ridica noul timbru de mediu.

"Nu cred in aceasta noua formula de timbru de mediu, nu inteleg cum transportul comercial poate sa "beneficieze" de neaplicarea principiului "poluatorul plateste". Mi se pare ca nu imbunatatim cu nimic lucrurile. Iar teoria conform careia o masina veche va polua mai putin nu are nici un fel de sustinere.

Nu este important anuntul facut de ministrul Plumb potrivit caruia taxa se va plati diferit la benzina si diesel. Nu am reusit sa determin un principiu coerent in aceasta noua formula. Pozitionarea lui pe transparenta decizionala ca un act pseudo - implinit ne pune in dificultate. Ar insemna sa facem amendamente pe un proiect care, din start, este de neinteles", a spus Hagiu.

Presedintele Confederatiei Nationale Rutiere a adaugat ca cel mai probabil aceasta taxa va intra in vigoare in varianta anuntata de Executiv, "dupa care iar vom constata ca nu suntem pe drumul cel bun si vom intra intr-un nou cerc vicios de modificari si procese".

Timbrul de mediu din 2013: Ce stim pana acum

Intr-un document elaborat de Ministerul Mediului si transmis presei se arata ca taxa va ramane la aceleasi cote pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice, nu se va plati nimic.

Posesorii masinilor Euro 1 si 2 vor plati o taxa auto la un nivel mai mic decat cel de pana acum, pentru ca autoritatile au plecat de la ideea ce aceste masini au o durata scurta de functionare si deci vor polua pentru un interval mai mic de timp.

Practic, noul timbru de mediu va aduce in 2013 o crestere in medie cu circa 10% pentru masinile Euro 4 si 3. In cazul masinilor Euro 1 si 2 vom vorbi de o scadere de 60 si pana la 90 de procente a taxei platite pana in acest an.

In plus, Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca taxa auto ar putea fi calculata in mod diferit, pentru benzina si diesel.

"Fata de ceea ce am prezentat pe site-ul Ministerului Mediului ca propunere, in momentul de fata luam in calcul o formula de calcul separata pentru motoarele care utilizeaza benzina si pentru cele care utilizeaza motorina", a spus Plumb, precizand ulterior ca formula de calcul va ramane aceeasi, dar ar putea fi cuantumuri diferite pentru cele doua tipuri de motoare, "dat fiind faptul ca motoarele diesel au un plus de particule care polueaza".

#taxa auto 2013, #timbru mediu 2013, #adoptare timbru mediu 2013 , #Taxa auto