Timbrul de mediu 2013 vs. taxa de mediu 2012: Ce se modifica

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 16:00
9095 citiri
Timbrul de mediu 2013 vs. taxa de mediu 2012: Ce se modifica

Noul timbru de mediu aduce schimbari in sistemul de plata al taxei auto.

Daca in 2012, taxa de mediu lua in calcul 30% din emisiile de dioxid de carbon si cilindreea, noua taxa auto, aplicabila in 2013, ia in calcul intreaga emisie de dioxid de carbon si va fi aplicata doar masinilor destinate transportului de persoane, cu cel mult opt locuri.

Totusi, ambele taxe se aplica o singura data pe toata durata de functionare a masinii, indiferent de cate ori autovehiculul este vandut ulterior.

In 2013 vor plati timbru de mediu masinile de tip M1, adica autovehiculele destinate transportului de persoane care au cel mult opt locuri.

Timbrul de mediu va fi calculat in continuare si in functie de cota de depreciere a masinii, rezultata din vechimea acesteia.

Prin noul sistem de calcul, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca acest tip de masini mai are o durata scurta de functionare si, deci, va polua pentru un interval mai mic.

In plus, premierul a declarat ca proprietarii masinilor inmatriculate inainte de anul 2007 ar putea fi scutiti de taxa de prima vanzare. Taxa, denumita "de prima vanzare", este perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.

Taxa auto 2013: Calculeaza cat ai de platit

Taxa auto, care a fost suspendata anul trecut la sfarsitul lunii octombrie, a reintrat in vigoare de la 1 ianuarie 2013.

Taxa auto a fost introdusa de Guvernul Calin Popescu-Tarceanu in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon, iar in ultimii ani a fost modificata de mai multe ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa auto 2013, #timbru mediu 2013, #Ponta timbru mediu , #Taxa auto