CSM propune reevaluarea taxelor judiciare

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 14:34
1412 citiri
CSM propune reevaluarea taxelor judiciare

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus modificari in legatura cu reevaluarea cuantumului taxelor judiciare cu timbru, care in prezent se situeaza la nivelurile stabilite in 2007, intr-o sedinta de miercuri, 18 octombrie.

Printre propuneri s-a numarat si instituirea obligatiei platii unei cautiuni, cand se solicita suspendarea executarii unui act administrativ, instituirea unei taxe judiciare de timbru pentru introducerea unei plangeri contraventionale si obligatia platii unor cheltuieli de judecata in favoarea statului pentru petentii care primesc o solutie de respingere a acestor plangeri sau isi retrag plangerea.

Totodata, s-a reanalizat si o propunere CSM referitoare la oportunitatea instituirii unor cheltuieli de procedura datorate statului, in materie contraventionala, dar si in cauzele civile.

De asemenea, aceasta propunere are in vedere ca taxele judiciare sa revina titularului de drept, adica in administrarea puterii judecatoresti, asigurandu-se astfel o finantare adecvata a sistemului de justitie.

Pana la materializarea acestor propuneri, o parte a cuantumului taxei judiciare de timbre se doreste a fi trecuta in bugetul ordonatorilor de credite, ale instantelor de judecata.

Plenul CSM a decis si sesizarea Ministerului Justitiei in legatura cu aceste propuneri, pentru a declansa o initiativa legislative cu scopul actualizatii si racordarii normelor la realitatile si necesitatile actului de justitie.

#majorare taxe judiciare timbru, #cuantum taxe judiciare , #Taxa timbru