Finantele: Impozitele si taxele locale s-ar putea majora din 2010 cu peste 20%

Joi, 26 Februarie 2009, ora 13:27
2053 citiri
Finantele: Impozitele si taxele locale s-ar putea majora din 2010 cu peste 20%

Impozitele si taxele locale s-ar putea majora din 2010 cu 20,49%, conform unei noi prevederi propuse pentru Codul Fiscal, care, totodata, ar putea stabili impozitarea spatiilor comerciale ale persoanelor fizice similar cu ale companiilor, a spus Gheorghe Marinescu, sef de serviciu in MFP.

"Impozite precum cele pentru locuinte, masini sau terenuri percepute de autoritatile locale s-ar putea majora cu 20,49%, pentru ca aceste impozite trebuie recalculate in functie de evolutia inflatiei in ultimii 3 ani", a spus seful de serviciu pentru legislatia privind impozitele locale din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

El a mai precizat ca, astfel, valoarea imobilelor impozitate s-ar putea majora de la 689 lei/mp, in prezent, la 830 lei/mp. Totodata, o noua prevedere pentru Codul Fiscal ar putea impozita spatiile comerciale detinute de persoanele fizice intr-un mod similar celor detinute de companii.

Astfel, valoarea de impozitat va creste de la 689 lei/mp la o suma de cel mult 2.000 lei/mp, iar impozitul va reprezenta intre 0,25% si 1,5% din valoarea rezultata, in functie de decizia autoritatilor locale. "Ne vom baza pe declaratia proprietarului ca sa stabilim in ce categorie intra imobilul respectiv, in functie de destinatia acestuia, pentru locuit sau ca spatiu comercial.

Noul impozit va atrage venituri la nivelul administratiilor locale, pentru ca modul de impozitare anterior nu era in regula, atat timp cat spatiile de locuit puteau fi folosite ca cele comerciale fara sa fie insa impozitate in acelasi mod", a mai spus Marinescu. Proiectul Codului Fiscal va fi publicat vineri pe pagina de internet a Ministerului de Finante, pentru dezbatere publica, a mai spus reprezentantul MFP. 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#companie, #impozite, #taxe , #Taxe locale