Minunea de la Calafat. Firmele primesc contravaloarea impozitelor, in natura

Joi, 29 August 2013, ora 08:19
3083 citiri
Minunea de la Calafat. Firmele primesc contravaloarea impozitelor, in natura

Edilii din Calafat au ajuns la un compromis politic pentru a incuraja investitiile in oras. Primaria implementeaza, in premiera in Romania, un sistem fiscal de tipul "taxe locale zero".

In contextul unei legislatii care nu ofera foarte multe parghii de actiune, decidentii din Calafat au recurs la un artificiu fiscal, pentru impulsionarea investitiilor pe plan local. Mai exact, primaria se obliga sa returneze "in natura", prin intermediul unei liste de prioritizare a bugetului local pentru lucrari publice, valoarea taxelor si impozitelor care depasesc 20.000 de euro.

"Daca o firma plateste in cursul anului 2013 taxe si impozite locale de 20.000 euro, la finele anului, aceasta depune o cerere prin care solicita diverse lucrari pe domeniul public care o avantajeaza: un drum de acces sau reabilitarea acestuia catre sediul firmei, extinderea iluminatului pana in acea zona, lucrari de infrumusetare, extinderea utilitatilor etc.", a explicat Mircea Guta, primarul municipiului Calafat.

Dupa depunerea cererilor, bugetul local va fi prioritizat in functie de necesitatile marilor investitori locali, insa lucrarile vor fi efectuate doar pe domeniul public.

"Este un acord politic la nivelul Consiliului Local, care va stabili prioritatea lucrarilor. Legea nu impune sa acordam astfel de facilitati", a declarat pentru Business24, consilierul Daniel Gartoi, care a adaugat ca masura a starnit interesul "colegilor" din regiune. "De aseara, m-au sunat sase primari, voiau sa le explic si lor cum functioneaza".

Masura, care va intra in vigoare din luna septembrie, produce reactii si in mediul de afaceri: "Salut initiativa autoritatilor pentru ca vor sa atraga firmele cu politici fiscale atragatoare. Pe de alta parte, lucrul cu sectorul public presupune o serie de multi daca si pentru mine personal, ca om de afaceri, sistemul este destul de complicat", Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Calafat lupta pentru viitorul parc industrial

Marea miza pentru orasul Calafat este, in acest moment, sa nu piarda oportunitatile pe care le aduce deschiderea podului Calafat-Vidin, traversat zilnic de 2000 de masini, dar si viitorul parc industrial.

Este vorba despre fosta fabrica de zahar si terenul aferent, de 14 hectare, cumparate recent de un investitor privat. Pana la sfarsitul anului, zona ar putea obtine de la administratia centrala, titlul de "parc industrial", care va functiona in parteneriat cu autoritatile locale.

"Avem deja sase solicitari pentru parcul industrial, in domeniile prelucrarii lemnului, dar si al fabricarii de materialele de constructii. O alta companie vrea sa deschida centru service pentru masinile de marfa care tranziteaza zona", a spus Gartoi.

Cu ajutorul facilitatilor fiscale, autoritatile locale spera sa atraga 10 milioane de euro in urmatorii doi ani si 2000 de locuri de munca in urmatorii trei ani.

#taxe zero Calafat, #impozite firme Calafat, #investitii Calafat , #Taxe locale