Primarul Emil Boc ingheata plata taxelor la Cluj

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 16:06
2766 citiri
Primarul Emil Boc ingheata plata taxelor la Cluj

Primarul Emil Boc a cerut, duminica, premierului Victor Ponta sa emita, de urgenta, o ordonanta a Guvernului care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa nu majoreze taxele si impozitele locale, iar in asteptarea raspunsului la Cluj nu se achita taxe.

Emil Boc a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca a decis ca la nivelul municipiului Cluj-Napoca sa nu se plateasca, in perioada 7-11 ianuarie, taxele si impozitele locale, asteptand o reglementare a situatiei.

"Cer premierului Victor Ponta sa adopte, de urgenta, ordonanta care da posibilitatea autoritatilor locale sa nu indexeze cu 16 la suta taxele si impozitele locale si cer Guvernului sa respecte promisiunile facute public pentru a nu induce in eroare populatia. Pana la reglementarea situatiei, in perioada 7 - 11 ianuarie Primaria Cluj-Napoca nu va incasa impozitele pe cladiri si terenuri, in conditiile in care in 3 si 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au platit taxele si impozitele locale la nivelul anului trecut, si eu nu imi permit sa vad ca acestia sunt nevoiti sa mai stea o data la coada. Guvernul se balbaie si nu are curajul sa spuna clar daca aceste taxe si impozite nu trebuie majorate. E balbaiala, nestiinta, ipocrizie, nu stiu. Daca eram prim-ministru, ardeau televiziunile de cateva zile incoace", a spus Boc.

Acesta a adaugat ca, daca nu va aparea ordonanta solicitata, va convoca, la sfarsitul saptamanii, Consiliul Local Cluj-Napoca pentru indexarea taxelor si impozitelor locale cu 16 la suta.

"Sper, totusi, ca guvernantii sa se tina de cuvant", a afirmat Boc.

Intrebat de ce Guvernul Ponta nu a emis ordonanta care permite autoritatilor locale sa nu majoreze taxele si impozitele locale, Boc a spus ca actul normativ nu a aparut "fie din prostie, fie din interes".

"Sunt declaratii publice ale premierului Ponta si vicepremierului Dragnea care promiteau ca se va lasa la nivelul administratiilor locale decizia de majorare sau nu a taxelor si impozitelor locale", a adaugat Emil Boc.

Acesta a declarat ca Guvernul Ponta a emis, in 27 decembrie 2012, HG nr. 1309 care indexeaza, obligatoriu, cu 16 la suta, toate taxele si impozitele locale, hotararea fiind publicata o zi mai tarziu in Monitorul Oficial. La finalul sedintei, vicepremierul Liviu Dragnea declara ca, in 4 ianuarie 2013, Guvernul va modifica prin ordonanta Codul Fiscal si va introduce un articol care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa aplice sau nu indexarea.

"Premierul Victor Ponta arata, in 12 decembrie, ca autoritatile locale vor putea sa actualize taxele si impozitele locale cu rata inflatiei si ca nu va fi vorba despre o obligativitate. Noi, la Cluj-Napoca, pe baza promisiunilor guvernatilor ca va aparea ordonanta, am incasat in primele zile ale anului 2013 taxe locale la nivelul anului 2012. A trecut 4 ianuarie si nimeni nu a mai suflat nicio vorba, iar ordonanta promisa nu a aparut", a conchis Emil Boc.

Guvernul a adoptat o hotarare privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat in Monitorul Oficial in 28 decembrie.

In 27 decembrie, ministrul Administratiei, Liviu Dragnea, anunta ca Guvernul va aproba in prima sedinta din luna ianuarie ordonanta care va stabili ca primarii sunt cei care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani.

El a aratat ca actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotararea deja adoptata de Guvern, impune autoritatilor locale obligativitatea de a indexa taxele si impozitele locale, dar ca in prima sedinta de anul viitor va fi adoptata o ordonanta prin care aceasta indexare va ramane la latitudinea administratiei.

Ministrul a afirmat ca fiecare autoritate locala va avea propriile criterii in baza carora va decide daca indexeaza sau nu taxele, fara a mai putea sustine ca Guvernul impune indexarea.

"Va fi modificat in sedinta de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanta, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecarei autoritati locale sa indexeze sau nu, in functie de conditiile specifice din localitatea respectiva. Prevederile din Codul Fiscal actuale creaza obligativitatea pentru fiecare autoritate locala ca, in momentul in care a aparut hotararea de guvern de indexare, sa o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecarui primar si fiecarui consiliu local sa aplice sau nu aceasta indexare", explica Dragnea.

#taxe impozite Cluj Emil Boc, #majorare taxe si impozite locale, #guvern Ponta taxe impozite , #Taxe locale