Taxele locale cresc in 2010 cu aproximativ 20%

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 09:53
1859 citiri
Taxele locale cresc in 2010 cu aproximativ 20%

Guvernul a decis ca, din 2010, sa majoreze impozitele si taxele locale cu aproximativ 20%, valoarea de impozitare pentru cladirile facute din materiale rezistente si racordate la utilitati urmand sa fie majorata astfel, incepand cu anul viitor, de la 669 de lei pe metrul patrat la 806 lei.

Taxele au fost majorate prin hotarare aprobata de Guvern in luna august si publicata joi seara in Monitorul Oficial, informeaza Mediafax.

Astfel, valoarea de impozitare a cladirilor din materiale rezistente - beton sau caramida - care nu sunt racordate la reteaua de apa, canalizare, reteaua electrica sau termica va creste de la 397 de lei pe metrul patrat la 478 de lei pe metrul patrat.

Valoarea de impozitare a fiecarui metru patrat de constructie din lemn, piatra naturala sau chirpici creste si ea, de la 182 la 219 lei in cazul celor cu utilitati si de la 114 la 137 in cazul celor fara utilitati.

Impozitul pe cladiri se calculeaza de autoritatile locale, cuantumul platit de contribuabil urmand sa fie de 0,1% din valoarea de impozitare stabilita prin lege. La aceasta valoare, autoritatea locala poate adauga pana la 20%.

Cuantumul impozitelor pentru terenurile intravilane cu destinatia de spatiu de constructie creste si el, de la 7.404 de lei anual pentru un hectar la 8.921 de lei, in conditiile in care localitatea in care se afla este, conform clasificarii oficiale, una de rang 0, iar zona in care terenul este amplasat este "A". Clasificarea oficiala instituie localitati de sase ranguri - notate, in ordine crescatoare, de la "0" la "V", iar zonele din cadrul localitatii sunt, de la centru spre periferie, de la "A" la "D".

Creste si impozitul pe mijloace de transport, cea mai recenta HG instituind o taxa anuala in functie de cilindreea motorului masinii, motocicletei sau utilitarei. Astfel, pentru cele cu o cilindree de maximum 1.600 de centimetri cubi, romanii vor plati cate opt lei pentru fiecare 200 de centimetri patrati ai propulsorului masinii lor.

Pentru cele cu motoare intre 1.601 si 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxati cu 18 lei. Intre 2.001 si 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 de lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi va fi taxat cu 72 de lei anual.

Ambarcatiunile de sport si agrement, impozitate pana acum cu sume de pana la 800 de lei, vor fi taxate cu pana la 964 de lei anual, cuantumul fiind stabilit in functie de o serie de criterii prevazute in normele metodologice ale actului normativ.

Aceeasi hotarare de guvern stabileste si cuantumul taxelor percepute de administratiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizatii sau certificate.

Astfel, daca pana acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafata de pana la 150 de metri patrati se elibera contra unei sume de 3-4 lei, aceasta va fi, din 2010, cuprinsa intre 4 si 5 lei.

Conform Codului Fiscal, valoarea impozitelor si taxelor locale se indexeaza o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare. Noile valori sunt aprobate prin hotarare a guvernului, pana la data de 30 aprilie a fiecarui an.

Valorile instituite de noua hotarare vor intra in vigoare incepand cu anul fiscal 2010.

 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#taxe locale, #impozite, #guvern , #Taxe locale