Culmea fiscalitatii: Germanii care nu-si platesc taxele il pierd pe Dumnezeu

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 13:19
2900 citiri
Culmea fiscalitatii: Germanii care nu-si platesc taxele il pierd pe Dumnezeu

Romano-catolicii germani isi pierd dreptul la Sfanta Impartasanie sau la slujba de inmormantare daca nu-si platesc taxele pentru Biserica, potrivit unui decret al Episcopiei, care inaspreste consecintele pe care le au de infruntat credinciosii rau-platnici.

Astfel, germanii care nu platesc taxa ce reprezinta nu mai putin de 8% din impozitul pe venit nu mai sunt considerati catolici si nu mai beneficiaza de serviciile Bisericii, relateaza BBC.

"Fara un semn de pocainta inainte de moarte, inmormantarea crestineasca poate fi refuzata", se arata in decret.

Taxa in sine nu reprezinta o noutate pentru germani. A fost introdusa inca din secolul 19, ca masura de compensare pentru nationalizarea proprietatii bisericesti.

In momentul de fata, daca un german plateste un impozit anual pe venit de 10.000 de euro, la aceasta suma se mai adauga 800 de euro taxa pentru Biserica, iar suma totala pe care o va plati la stat va fi, de fapt, de 10.800 de euro.

Aproximativ 30% din populatia Germaniei este de religie catolica, dar numarul este in continua scadere, pe fondul scandalurilor sexuale din ultimii ani, in care au fost implicati preoti germani.

Pe langa comunitatea in scadere, Biserica Catolica a fost alarmata si de cazul mediatizat al unui profesor de teologie, care a anuntat in 2007 ca nu va mai plati taxa pentru Biserica, dar ca nici nu renunta la religia catolica. Acest caz a ajuns pana in instanta si va fi judecat, miercuri, la Curtea Federala Administrativa din Leipzig.

"Acest decret clarifica faptul ca nimeni nu poate parasi partial Biserica Catolica", a declarat Episcopia germana.

Cu alte cuvinte, catolicii germani care nu platesc taxa pentru Biserica, risca excomunicarea, desi termenul este evitat cu eleganta in continutul decretului, observa specialistii germani.

#taxa Biserica Germania, #excomunicare Germania, #catolici Germania , #Taxe speciale