Taxa de proprietate industriala a fost majorata cu 20%

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 13:29
1778 citiri
Taxa de proprietate industriala a fost majorata cu 20%
Mai multi bani pentru proprietatea industriala

Taxele de proprietate industriala, pentru neplata carora titularul unui brevet poate pierde protectia, sunt mai mari cu 20% din ianuarie deoarece Guvernul nu a mai amanat cresterea, seful OSIM spunand ca este intr-o situatie "neasteptata si stresanta" in care a cerut amanarea, dar nu a primit avize.

Taxele de proprietate industriala sunt percepute persoanelor fizice si juridice pentru protectia proprietatii industriale, respectiv inventii, marci si indicatii geografice, desene si modele industriale, dar si pentru mentinerea in vigoare a titlurilor de protectie, conform Mediafax.

Cuantumul taxelor poate fi actualizat anual, prin hotarare de guvern, in functie de evolutia cursului de schimb si de inflatie, valabile la data de 1 noiembrie a fiecarui an, dar hotararea Guvernului trebuie sa intre in vigoare incepand cu prima zi a anului urmator.

Incepand cu 1 ianuarie 2011, taxele in domeniul proprietatii industriale ar fi trebuit actualizate la un curs de 4,3 lei pentru un euro fata de valoarea de calcul actuala de 3,6 lei pentru un euro, ceea ce presupune o crestere a taxelor cu circa 20 %.

Considerand ca o asemenea majorare va restrange posibilitatile financiare ale solicitantilor si, implicit, va conduce la diminuarea numarului de cereri de protectie, cu un puternic efect negativ asupra activitatii de inovare pe timp de criza, Guvernul a decis pe final de an, prin ordonanta de urgenta aprobata la 30 decembrie 2010, sa amane aceasta majorare cu un an, pana la 1 ianuarie 2012.

Pana in acest moment insa, Guvernul nu a emis o alta ordonanta de urgenta prin care sa amane din nou aceasta majorare, astfel ca taxele de proprietate industriala sunt mai mari cu 20% de la 1 ianuarie 2012, ca efect al legii.

Directorul general al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Gabor Varga, a admis ca exista o problema, deoarece a propus o noua amanare a acestei majorari, dar nu a primit la timp avizele din partea ministerelor Economiei si Finantelor.

"Suntem putin stresati, pentru ca trebuia sa primim demult avizele de la ministere. Este o situatie foarte delicata, zilnic asteptam aceste avize si, cum le vom primi, vom propune Guvernului amanarea in regim de urgenta", a spus Varga.

Majorarea putea fi insa amanata doar prin ordonanta de urgenta, iar Guvernul nu mai poate interveni astfel decat cel mai devreme la inceputul lunii februarie, odata cu reluarea lucrarilor legislativului, deoarece nu poate emite ordonante de urgenta in perioada vacantei parlamentare. In aceasta situatie, conform legii, taxele de proprietate industriala sunt mai mari cu 20% cel putin pentru luna ianuarie 2012, din cauza ca Guvernul nu a luat la timp o decizie.

"Este o situatie tranzitorie, ne-a surprins aceasta situatie", a spus seful OSIM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa proprietate industriala, #majorare taxa proprietate industriala, #brevet osim, #ordonanta guvern , #Taxe speciale