UE renunta la taxa Robin Hood. Ce masuri mai eficiente exista

Luni, 26 Martie 2012, ora 18:27
2815 citiri
UE renunta la taxa Robin Hood. Ce masuri mai eficiente exista
Taxa Robin Hood, preferata de miscarea Occupy si de Bill Gates

Planul Uniunii Europene de a taxa in plus tranzactiile financiare, asa-numita "taxa Robin Hood", este pe moarte. Ar fi putut aceasta masura sa ne scoata din criza?

Dupa cum sugereaza si numele, prin aplicarea acestei taxe s-ar fi luat bani de la banci si s-ar fi dat saracilor lumii, sub diverse forme. Ideea a fost preluata si de miscarea "Occupy", dar si de personalitati din lumea business, precum Bill Gates, relateaza New York Times.

Insa dupa opinia unor specialisti, masura nu avea sens din punct de vedere economic, iar renuntarea la aceasta este un lucru benefic. Taxarea tranzactiilor nu ar fi ajutat la combaterea crizei financiare, ci ar fi gonit afacerile in afara zonelor in care ar fi fost aplicata.

De la inceput, state precum Marea Britanie, s-au opus implementarii acestei masuri, ceea ce inseamna ca oricum n-ar fi putut fi aplicata la nivelul intregii Uniuni Europene. Recent, Olanda s-a razvratit la randul sau impotriva acestei idei, asa ca nu ar fi putut fi aplicata nici la nivelul zonei euro.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a declarat ca "cea mai mica unitate pe care ne-o putem imagina" pentru implementarea acestei taxe este zona euro, asa ca nu va dura mult pana cand taxa Robin Hood va fi ingropata total.

Ministrii de Finante din UE vor analiza, saptamana aceasta, in cadrul unei intalniri ce se va desfasura la Copenhaga, modalitati alternative de a taxa sectorul financiar. Principiile de baza ar trebui sa fie domolirea asumarii de riscuri excesive si aplanarea distorsiunilor care sa favorizeze o forma de activitate economica in defavoarea alteia. Cu aceste idei in minte, exista trei lucruri pe care Europa, dar si restul lumii, trebuie sa le faca.

In primul rand, statele ar trebui sa impuna bancilor o asa-numita taxa "pe bani fierbinti", care s-ar aplica imprumuturilor majore realizate de o institutie bancara. In mod ideal, imprumuturile pe termen scurt ar trebui sa fie taxate cel mai mult.

O astfel de taxa ar incuraja bancile sa stranga bani pe termen mai lung sau sa atraga depozite in retail relativ stabile. De asemenea, ar inseamna ca, daca un guvern ar trebui sa salveze o banca, aceasta si-ar fi platit in avans o parte din rascumparare.

A doua masura se refera la faptul ca statele ar trebui sa renunte la polarizarea sistemului de taxe in favoarea datoriilor. In cele mai multe locuri, companiile pot deduce anumite plati din profit, inainte de a plati impozitele.

In ultimul rand, serviciile financiare n-ar ma trebui sa fie scutite de taxa pe valoare adaugata. TVA-ul nu este aplicat de banci nici cand vine vorba de serviciile pe care le ofera clientlor, nici cand contracta credite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa robin hood, #taxe impozite, #taxe bancare, #taxa tranzactie financiara, #criza europa , #Taxe speciale