Ultimele noutati din domeniul legislatiei fiscale la Autumn Tax Update Forum

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 12:19
1547 citiri
Ultimele noutati din domeniul legislatiei fiscale la Autumn Tax Update Forum

In parteneriat cu PKF Finconta, BusinessMark a organizat cea de-a patra editie a evenimentului Autumn Tax Update Forum pe 5 octombrie la Hotel Intercontinental.

Evenimentul constituie un prilej de analiza si dezbatere a fiscalitatii in Romania si a reunit reprezentanti ai Ministerului Finantelor si experti fiscali.

Am dezbatut alaturi de invitatii nostri subiecte legate de noutatile legislative cu incidenta fiscala: TVA - cazuri practice si jurisprudenta recenta a CJEU, inspectia fiscala si contestatia, aspecte privind impozitul pe profit, fuziuni transfontaliere, impozitarea la iesire, societati straine controlate, noutati la nivel national si international in domeniul preturilor de transfer, BEPS si alte tendinte la nivel global in taxarea profiturilor.

Primul speaker, Gabriel Negru - Senior Tax Consultant, PKF FINCONTA - a introdus in discutie normele impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale cu incidenta directa asupra functionarii pietei interne, aprobate prin Directiva UE 1164/2016 (ATAD), transpuse in legislatia nationala prin OUG nr. 79/2017.

"In contextul economic actual, la nivel mondial, cand toate statele cauta mijloace pentru a atrage venituri mai mari la buget si de a mentine profiturile in propria tara, directiva stabileste: 'in ceea ce priveste impozitarea internationala este necesar ca impozitele sa fie datorate in jurisdictia fiscala in care sunt generate profiturile si valoarea adaugata si pe cale de consecinta stabilirea unei echitati fiscale si combaterea practicilor impotriva 'erodarii bazei impozabile si a transferurilor profiturilor - BEPS'", afirma Gabriel.

Acesta mai adauga: "Pentru realizarea acestui obiectiv de combatere a practicilor impotriva BEPS, directiva prevede stabilirea unor norme cu privire la: limitarea dedcutibilitatii dobanzii; impozitarea la iesire - o norma generala antiabuz; norme privind societatile straine controlate; norme privind combaterea tratamentului neuniform al elementelor hibride."

Narcisa Chirila - Tax Manager, PKF FINCONTA - a continuat dezbaterea, aducand in discutie cateva studii de caz, cazuri care au ajuns la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Narcisa subliniaza faptul ca "prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, tara noastra s-a obligat sa respecte deciziile CJEU. In plus, art.11 alin. 11 din Codul Fiscal precizeaza ca 'In domeniul taxei pe valoarea adaugata si al accizelor, autoritatile fiscale si alte autoritati nationale trebuie sa tina cont de jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene.' Astfel, interpretarea CJEU trebuie luata in considerare la formularea opiniilor Ministerului de Finante pentru a asigura aplicarea uniforma a legii, in solutionarea contestatiilor si a litigiilor aduse in fata instantelor judecatoresti, dar si elaborarea legilslatie fiscale."

Am intrat in mai multe detalii in ceea ce priveste preturile de transfer cu Nilanjan Nag - Transfer Pricing Manager, PKF - "conceptul preturilor de transfer face referire la preturile aferente tranzactiilor internationale care se desfasoara intre doua entitati afiliate".

Pentru implementarea planului BEPS in legislatia locala privind preturile de transfer, iata care sunt informatiile suplimentare care trebuie incluse in documentatia preturilor de transfer: "Principalele functii indeplinite, riscuri asumate si activitati utilizate care contribuie semnificativ la generarea de valoare adaugata la nivelul fiecarei parti afiliate din cadrul grupului; Potentiala reconstructie a afacerilor desfasurata la nivel de grup; Prezentarea aranjamentelor de contributii la cost; Prezentarea principalelor puncte de vanzare pentru livrarea de bunuri si prestarea serviciilor; Descrierea detaliata a activitatii de cercetare-dezvoltare a grupului; Descrierea politicii privind preturile de transfer in legatura cu activitatile de finantare intra-grup."

Cea de-a doua sesiune a conferintei a continuat alaturi de Dan Manolescu - Presedinte, Camera Consultantilor Fiscali - care ne-a vorbit despre previziunile din domeniul fiscal din urmatoarea perioada.

"Odata cu reducerea cotei de TVA cu intrare in vigoare in noiembrie, avand efect atat pe bugetul anului curent si cat pe cel de anul viitor, ne asteptam sa mai existe o ordonanta in toamna aceasta. In ceea ce priveste taxarea inversa, nu cred ca Romania nu va opta pentru prelungirea acestei taxari. In acelasi timp, s-a discutat un alt proiect de aplicare ca o analiza pilot pentru taxarea inversa cu analiza generalizata. Este clar ca avem nevoie de o prevedere clara de prelungire. Pe zona de procedura, nu avem inca date concrete, exista o intentie prin intermediul careia diverse companii sa beneficieze de o anulare de datorii si penalitati. Este un proiect adresat comapniilor de stat, care sa incurajeze platile pana la 31 decembrie."

In continuare, Tanti Anghel - Specialist Procedura Fiscala - ne-a vorbit despre inspectia fiscala, abordand teme precum principiul unicitatii inspectiei fiscale si exceptia celor 3 R, avizul de inspectie fiscala - natura juridica si efecte, durata legala de efectuare a inspectiei fiscale si consecintele depasirii, formele speciale ale dreptului la audiere in procedura inspectiei fiscale.

Ultimul speaker, Georgeta Toma - director Directia de Legislatie, Impozite Directe, Impozit pe Profit din cadrul Ministerului Finantelor Publice - a vorbit despre ultimele actualizari in ceea ce priveste impozitul pe profit.

"Daca vorbim despre regimul fiscal al creantelor cesionate, pierderea neta reprezentand diferenta dintre pretul de cesiune si valoarea creantei cesionate este deductibila in limita unui plafon de 30% din valoarea acestei pierderi. In cazul in care cesionarul cedeaza creanta, pierderea neta se determina ca diferenta intre pretul de cesiune si costul de achizitie al creantei.

In ceea ce priveste institutiile de credit, in situatia in care creantele cesionate sunt acoperite partial sau integral cu ajustari pentru pierderi asteptate, precum si in situatia in care creantele sunt scoase din evidenta in conturi in afara bilantului si apoi sunt cesionate, 70% din diferenta dintre valoarea creantei instrainate si pretul de cesiune reprezinta elemente similare veniturilor."

Radio-ul oficial al evenimentului: Europa FM.

Parteneri media: AGERPRES, Business24, Ziare.com, Curierul National, Financial Market, Financiarul.ro, RBE Connect, PR Box, New Money, IQ ADS, SMARK, DeBizz, Jurnalul de Afaceri, Portal Management, Administratie.ro, Global Manager, Gazeta de stiri, Spatiul Construit, PRwave, FEMEI IN AFACERI, 1asig.ro, Moneybuzz, Monitorul de Fagaras, Matek, Social Media Romania, InTurda Media, InfoOradea, Ziarul Clujean, aktual24.ro.

Despre BusinessMark

BusinessMark este o companie infiintata in 2013, ce are ca linie principala de activitate organizarea de evenimente business "concept propriu" prin care isi propune sa ofere mediului de afaceri romanesc un spatiu profesionist de discutii si networking.

BusinessMark este o companie infiintata in 2013, ce are ca linie principala de activitate organizarea de evenimente business "concept propriu" prin care ne propunem sa oferim mediului de afaceri romanesc un spatiu profesionist de discutii si networking. Aflati mai multe despre noi pe: www.business-mark.ro.

Despre PKF Finconta

Grupul Finconta este format din patru societati cu capital romanesc: PKF Finconta, PKF Finconta Consultanta, PKF Finconta HR si Finconta Consulting SPRL, membre ale organismelor profesionale nationale CECCAR, CAFR, CCFR si UNPIR.

Prin intermediul acestora, oferim servicii de: audit financiar, analiza financiara corporativa, consultanta fiscala, intocmirea dosarului preturilor de transfer, servicii de contabilitate, salarizare, resurse umane, insolventa, auditarea fondurilor nerambursabile si due diligence de achizitii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Autumn Tax Update Forum 2018 , #Taxe vamale