68% dintre comercianti vor creste preturile

Marti, 06 Iulie 2010, ora 11:39
1583 citiri
68% dintre comercianti vor creste preturile

Peste 68% dintre comercianti au decis sa majoreze preturile si doar 31,71% au declarat ca le mentin nemodificate ca urmare a cresterii TVA la 24%, potrivit unui studiu realizat de firma Soft Mentor, specializata in furnizarea de solutii de gestiune pentru supermarket-uri si depozite, relateaza Mediafax.

Totodata, 78% dintre comerciantii care nu au crescut preturile la 1 iulie intentioneaza sa le majoreze in momentul in care vor primi marfa mai scumpa de la furnizori.

Studiul arata ca in Bucuresti rata de mentinere a preturilor de vanzare este mai mare decat media pe tara, procentul ridicandu-se la 44,87%.

Aceasta situatie se explica printr-un mediu concurential accentuat in capitala, unde micii comercianti incearca sa tina pasul cu marile lanturi de magazine.

"Micii comercianti nu dispun de mijloace umane si financiare suficiente care sa le permita schimbarea tuturor etichetelor de pret peste noapte, ceea ce ii determina sa mareasca preturile si sa reeticheteze marfurile gradual" a declarat intr-un comunicat Marius Vetrici, directorul general al Soft Mentor.

Dintre firmele care au decis sa nu majoreze preturile, 95% au invocat ca motiv secundar aceste aspecte logistice.

Comerciantii s-au vazut in imposibilitatea ajustarii in timp util a tuturor etichetelor de raft si de produs, declarand ca efortul financiar si uman prilejuit de schimbarea acestor etichete nu isi poate gasi compensare in cresterea preturilor.

Aproape toate firmele (97%) cuprinse in studiul Soft Mentor considera ca aceste masuri fiscale au fost luate intr-un termen mult prea scurt, motiv pentru care activitatea curenta a fost perturbata timp de cateva zile.

"De asemenea, unul dintre motivele principale de nemultumire a comerciantilor consta in esecul guvernului de a elabora si publica normele de aplicare ale noilor reglementari fiscale", se mai arata in comunicat.

Studiul a fost realizat in perioada 29 iunie - 2 iulie la nivel national pe un esantion reprezentativ de 205 firme din domenii de activitate diferite, clienti persoane juridice ai companiei, si a fost prilejuit de actualizarea programelor de gestiune si contabilitate primara produse de Soft Mentor la noile prevederi legislative privitoare la majorarea cotei de TVA.

Soft Mentor este o companie de software cu capital integral romanesc infiintata in anul 2003 si specializata pe furnizarea de solutii de gestiune pentru supermarket-uri si depozite, POS, facturare si contabilitate primara. 

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#comercianti, #majorare, #preturi, #tva , #TVA