Agrostar:TVA-ul unitar ar diminua pretul alimentelor cu o treime

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 12:50
1531 citiri
Agrostar:TVA-ul unitar ar diminua pretul alimentelor cu o treime

Reducerea TVA la 5% ar trebui realizata pentru intreaga filiera a produselor alimentare ceea ce, cumulat cu aplicarea Codului de Bune Practici, ar reduce pretul alimentelor cu pana la 25-30% si ar putea conduce la diminuarea evaziunii fiscale din sector, a declarat joi, pentru NewsIn, Nicolae Stefan.

"Reducerea TVA ar trebui realizata pentru intreaga filiera a produselor alimentare, asa cum am propus noi, cu mult timp in urma. Aceasta ar fi situatia in care, printr-un TVA unitar, s-ar putea face ceva bun pentru sector", a spus presedintele Federatiei Agrostar Stefan.

Potrivit lui Stefan, de un TVA redus ar trebui sa beneficieze producatorii, procesatorii si comerciantii, ceea ce ar putea duce la o reducere a preturilor de pana la 25-30%, in conditiile in care se va aplica corect si Codul de Bune Practici.

"Cu un TVA de 5% la materia prima, la procesare si la vanzare si, cumulat cu aplicare corecta a Codului de Bune Practici privind produsele alimentare, ar putea conduce la reducerea pretului alimentelor cu 25-30 de procente.

De asemenea, ar mai fi un avantaj, se va ajunge la reducerea evaziunii fiscale, care deja este foate mare la produsele agricole, in special la comertul cu cereale, unde depaseste 50%", a explicat Stefan.

El a adaugat ca, in acest fel, s-ar diminua si activitatea agentilor comerciali care efetueaza comertul tip "suveica", deoarece prin reducerea TVA-ului le va scadea profitul.

Nicolae Stefan a mai spus ca aceasta masura ar avantaja in primul rand fermierul, care isi va putea vinde produsele la un pret corect.

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale a declarat, luni, in cadrul unui eveniment, ca va propune in urmatoarea sedinta a coalitiei reducerea TVA pentru alimente la 5%.

#agrostar, #aliment, #cod, #evaziune, #fiscala, #practici, #treime, #tva , #TVA