ANEIR: Scaderea TVA de la 24% la 20%, impact pozitiv pentru mediul de afaceri

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 15:50
1396 citiri
ANEIR: Scaderea TVA de la 24% la 20%, impact pozitiv pentru mediul de afaceri
Foto: cursdeguvernare.ro

Scaderea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie 2016, va avea un impact pozitiv pentru mediul de afaceri, dar si pentru populatie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, Mihai Ionescu.

"Masurile anuntate de ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, vor fi extrem de utile pentru mediul de afaceri si nu numai. Adica si pentru populatie. Din pacate, printre randuri, citesc izul electoral al masurilor respective, avand in vedere ca mandatul actualului Guvern nu este garantat de nimeni pana in 2019. Ne-ar bucura daca aceste propuneri vor fi aplicate si cei care vor urma la guvernare vor intelege necesitatea acestor propuneri si utilitatea lor pentru intreaga societate romaneasca", a spus Mihai Ionescu, potrivit Agerpres.

Cota standard de TVA va scadea de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018, conform anuntului facut, miercuri, de ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, in sedinta de Guvern in care au fost prezentate proiectele de modificare pentru Codul Fiscal si Codul de procedura Fiscala.

Cota de impozitare scade de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019, atat pentru venit, cat si pentru profit, a precizat ministrul Darius Valcov.

"In mod direct pe exportatori i-ar avantaja enorm scaderea cotei de impozitare de la 16% la 14%, pentru ca aceasta masura va face mult mai competitiv exportul romanesc care, in ultimele trei luni, dupa prima data in ultimii 5 ani, a inregistrat scaderi. Reducerea cotei de impozitare ar produce efecte bune pentru exportatori si am aprecia mai ales daca s-ar aplica mai repede", a mai spus Mihai Ionescu.

In ceea ce priveste reducerea cotei unice de impozitare, Darius Valcov a precizat ca impactul bugetar net pentru anul 2019 este estimat la 2,5 miliarde de lei, iar surplusul de crestere economica va fi de 0,5 puncte procentuale.

Referitor la beneficiile pe termen mediu pentru economie, autoritatile estimeaza o crestere economica suplimentara de circa 0,5 puncte procentuale, o majorare a numarului de joburi cu aproximativ 50.000, surse de finantare suplimentare pentru mediul de afaceri si cresterea suplimentara a investitiilor cu 1,1 puncte procentuale.

#scadere cota standard TVA, #TVA mediu afaceri , #TVA