Aplicarea split TVA risca sa ingroape definitiv companiile aflate in insolventa

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 15:16
3306 citiri
Aplicarea split TVA risca sa ingroape definitiv companiile aflate in insolventa
Foto: CC0 Creative Commons

Implementarea masurii de plata defalcata a TVA (split TVA) va scadea sansele de redresare a companiilor aflate in insolventa sau faliment si incalca prevederile comunitare, atrag atentia specialistii in proceduri de insolventa.

"Firmele in insolventa si faliment vor fi afectate de initiativa Guvernului privind split TVA, atat financiar, cat si prin blocaje provocate de neclaritatile legislative.

In forma sa actuala, ordonanta cu privire la plata defalcata a TVA este discriminatorie raportat la societatile in insolventa si scade sansele de redresare pentru societatile in insolventa, contrazice programul de plati si prioritatea distribuirilor catre creditori, contravine obiectivului pentru care a fost reglementata procedura insolventei, incalca prevederile comunitare si nu-si indeplineste scopul de reglementare UE.

In calitate de administratori judiciari, depunem toate eforturile sa maximizam sansele de reorganizare ale companiilor in insolventa, care se straduiesc sa supravietuiasca zi de zi.

Orice cost suplimentar, fie el financiar, de timp sau alte resurse nu face decat sa agraveze situatia acestor companii (...)

Studiile noastre demonstreaza ca jumatate dintre companiile de impact ale Romaniei sunt deja in dificultate, nu avem antreprenori noi cu care sa echilibram balanta, asadar economia Romaniei nu isi permite sa mai piarda din business-uri"

, apreciaza reprezentantii CITR, parte a CITR Group, unul dintre liderii de piata in industria insolventei.

In viziunea specialistilor, modalitatile prin care aceste companii se finanteaza sunt limitate si nu exista produse bancare specifice, destinate companiilor aflate in dificultate.

"Actionarii nu mai au, de cele mai multe ori, resurse pentru a sustine suplimentar, prin aport la capital, activitatea societatii. Pe de alta parte, fondurile de investitii evita creditarea IMM, din cauza unui due dilligence anevoios si costisitor.

Prin urmare, principala solutie de sporire a sanselor redresarii companiilor in insolventa este finantarea din activitatea operationala.

Mecanismul split TVA va avea astfel un impact covarsitor asupra fluxurilor operationale ale acestor companii.

Daca sumele aferente TVA colectata erau disponibile pentru activitatea companiilor pana la momentul scadentei platii lor, odata cu introducerea mecanismului split, aceste sume nu mai pot fi accesate in sustinerea activitatii curente.

Si asta cu toate ca suma in discutie nu e datorata Statului decat la scadenta si nu integral", noteaza CITR.

In plus, expertii sunt de parere ca noul mecanism de colectare a TVA complica operatiunile si tranzactiile din cauza lipsei unui cont unic in procedura insolventei, iar companiile suporta penalitati si amenzi pentru plata eronata de la momentul efectuarii platilor, desi au termen de corectie in cuprinsul ordonantei.

Astfel, societatile in insolventa sunt tratate inechitabil fata de restul companiilor, in conditiile in care mecanismul split TVA, in forma reglementata, nu-si indeplineste scopul pentru care a fost reglementat de Uniunea Europeana.

"O alta modalitate de finantare pe perioada insolventei deriva din recuperarea creantelor.

Companiile aflate in insolventa au solduri mari ale creantelor de incasat, pe care incearca sa le diminueze, cu ajutorul administratorului judiciar, prin diverse proceduri de recuperare.

Creantele pe care firmele in insolventa se straduiesc sa le recupereze de la diversi debitori provin din facturi emise inainte de deschiderea procedurii de insolventa, TVA aferent acestora fiind deja platit sau inregistrat la masa credala in contul ANAF.

La momentul incasarii creantelor, potrivit regulilor noului mecanism de plata defalcata a TVA, o parte din suma ajunge in contul curent al societatii, iar partea echivalenta cu taxa in discutie e virata in contul de TVA.

Practic, societatii i se indisponibilizeaza o suma deja achitata sau deja retinuta ca fiind de plata in tabelul de creante, deci pe care nu o mai datoreaza si astfel nu o mai poate folosi pentru finantarea activitatii proprii", explica sursa citata.

CITR, liderul pietei de insolventa din Romania, a distribuit creditorilor peste 200 de milioane de euro in ultimii trei ani. Cu o experienta de peste 16 ani, societatea a fost fondata cu obiectivul insanatosirii companiilor in dificultate si a reintegrarii acestora in circuitul economic, prin mecanisme inovatoare de reorganizare. CITR e parte a CITR Group, primul grup de firme din Romania specializat in remedii personalizate pentru companiile aflate in impas economic.

#split TVA companii insolventa, #Split TVA companii, #efecte split TVA , #TVA