"Bolile" economice ale Romaniei. Cand vom reduce TVA-ul?

Luni, 05 Martie 2012, ora 08:03
3266 citiri
"Bolile" economice ale Romaniei. Cand vom reduce TVA-ul?

Romania este una dintre tarile Uniunii Europene cu cea mai mare taxa pe valoare adaugata. Din cele 27 de tari membre, doar Ungaria, Danemarca si Suedia ne intrec la acest capitol, in conditiile in care in Romania, nivelul de trai este mult mai scazut decat in aceste tari.

60% din populatia tarii are venituri mai mici de 1.500 de lei pe luna, adica sub 400 euro, in conditiile in care "costurile inevitabile ale vietii au crescut cu peste 50% in anii de criza", potrivit unei analize Golden Mind & Spirit.

Potrivit aceleiasi analize, reducerea TVA la nivelul precedent de 19% ar aduce ieftiniri de pana la 15-20% la produsele de consum. Cu toate acestea, Guvernul a dat de inteles ca o asemenea masura este putin probabila in acest an.

"In acest moment, nu avem pe agenda vreo reducere a TVA. Singurele lucruri discutate la nivel fiscal ar fi reducerea contributiilor de asigurari sociale. Ma bucura ca si cei din opozitie sustin reducerea CAS", a declarat in luna februarie, fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu.

Cu toate acestea, patronatele continua sa solicite astfel de masuri, deorece mediul de afaceri este sufocat de taxele impovaratoare. Alianta Confederatiilor Patronale din Romania considera ca reducerea presiunii fiscale ar trebui sa fie o prioritate nationala:

"Trebuie realizata in primul rand prin relaxarea fiscalitatii ce preseaza industriile furnizoare. Reducerea impozitelor si taxelor la nivelul producatorilor, concomitent cu scaderea cotei de TVA la alimente, marfuri si servicii strict necesare ar aduce o parte din evaziune la lumina si - cel mai important - ar asigura un trai decent pentru populatia saracita de criza a Romaniei", se arata intr-un comunicat al organizatiei.

In ce conditii este posibila reducerea TVA

Constantin Rudnitchi, purtatorul de cuvant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, sustine ca majorarea TVA a fost o masura neinspirata de la bun inceput, atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru populatie.

Astfel, puterea de cumparare a fost redusa intr-un moment in care economia Romaniei ar fi avut o sansa sa creasca. Cu toate acestea, raul este deja facut, iar in contextul actual, reducerea taxei pe valoare adaugata este tot mai putin probabila.

Pe de-o parte, tratatul fiscal semnat vineri de presedintele Traian Basescu impune Romaniei o politica fiscala mai severa, iar pe de alta parte, Guvernul nu isi permite sa devieze de la tintele bugetare convenite in acordul cu Fondul Monetar International.

"Companiile s-au obisnuit cu acest nivel de TVA si o scadere mica de 1-2% s-ar putea sa nu se regaseasca in preturile finale. Pentru o scadere vizibila ar trebui sa ne intoarcem la vechea cota. Insa procentul de crestere a TVA cu 25% fata de veche cota s-a regasit fidel in cresterea veniturilor bugetare, asadar trebuie sa inlocuim cu alte venituri", a declarat Constantin Rudnitchi pentru Business 24.

Asadar, ca sa poata reduce nivelul TVA, Guvernul trebuie sa reuseasca mai intai sa gaseasca surse care sa ofere venituri echivalente.

TVA redus pentru produsele de baza

O solutie de compromis ar fi o taxa pe valoare adaugata diferentiata pentru produsele de baza, in conditiile in care in momentul de fata nu exista o diferenta fiscale intre aceste produse esentiale pentru populatie si produsele de lux, dupa cum se observa in analiza Golden Mind & Spirit:

"Constatam ca, in cazul unor alimente precum uleiul, malaiul, painea, zaharul sau ouale, producatorii sunt impozitati cu aceeasi agresivitate ca si operatorii din industrii din categoria premium, precum mobila, aviatia, sectorul de electronice si electrocasnice sau navele de lux.

Fiscal vorbind, fabrica de avioane este totuna cu cea de ulei sau zahar, santierul naval e la fel de important ca si brutaria, crescatoria de pasari e in aceeasi "oala" cu prelucrarea lemnului"

Insa, chiar si in cazul unei reduceri partiale, este nevoie de gasirea unor venituri alternative. Mediul de afaceri sustine ca veniturile la buget ar putea creste in urma reducerii TVA la produsele de baza, precum alimentele, prin reducerea evaziunii fiscale.

"Un TVA atat de mare inseamna o evaziune pe TVA mare. Scaderea evaziunii se poate reduce in primul rand prin scaderea taxelor si impozitelor si in al doilea rand, prin institutii de control mai solide, care sa actioneze mai ferm in aceasta privinta", a mai declarat Constantin Rudnitchi.

Piata neagra a industriei alimentare a fost estimata in 2011 la 10 miliarde de euro. Pe primul loc se situeaza legumele si fructele, apoi cerealele si pe locul trei preparatele din carne, potrivit ANAF.

#reducerea tva, #tva diferentiat, #tva redus la alimente, #evaziune fiscala 2011 , #TVA