Bulgarii ne intrec si la colectarea taxelor. Cat pierde bugetul din cauza ANAF

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 16:49
2688 citiri
Bulgarii ne intrec si la colectarea taxelor. Cat pierde bugetul din cauza ANAF

Cresterea Taxei pe Valoare Adaugata si scaderea salariilor in 2010 nu ar mai fi fost necesare daca administratia fiscala ar fi avut un randament la colectarea TVA similar celui din Bulgaria, de 71%, in Romania procentajul fiind de 54%, afirma avocatul Gabriel Biris, expert in fiscalitate.

Biris a comparat rezultatele obtinute de administratia fiscala din Romania cu cele ale administratiei din Bulgaria, care a reformat institutia in urma cu cativa ani, proces pe care il va derula si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in urmatorii ani.

"La TVA, randamentul nostru de colectare este de 54%, fata de cota teoretica. Deci in loc de 24%, noi strangem 13%, ceea ce inseamna o pierdere cam de doua ori cat deficitul bugetar, doar din TVA", a afirmat intr-o conferinta de presa Gabriel Biris.

El a aratat ca Bulgaria are un randament de colectare de 71%, cu 17 puncte procentuale peste nivelul inregistrat in Romania.

"Diferenta de 17%, daca o aplicam la baza noastra mai mare, rezulta ca, daca administratia noastra fiscala ar fi fost cel putin la fel de competitiva ca cea bulgareasca, in 2010 n-ar fi trebuit marit nici TVA, nici scazute salariile", a mai spus Biris.

Potrivit intelegerii dintre autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, ANAF va fi reorganizata in urmatorii trei ani, iar activitatea celor 221 de administratii financiare va fi concentrata in opt directii regionale si 47 de birouri locale.

Serban Pop: ANAF va fi reorganizata, va aduce mai multi bani la buget

Sumele colectate din TVA reprezinta 25% - 26% din veniturile la bugetul general consolidat.

Numarul firmelor care nu isi platesc datoriile catre stat a crescut in ultima perioada, au anuntat, joi, oficialii ANAF.

Din ce in ce mai multe firme au datorii la stat - ANAF

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#TVA Romania, #colectare TVA Romania, #sistem colectare TVA, #crestere tva, #taiere salarii Romania , #TVA