Chiritoiu: Era de asteptat ca reducerea TVA la paine sa sa fie resimtita si de distribuitori

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 12:42
1692 citiri
Chiritoiu: Era de asteptat ca reducerea TVA la paine sa sa fie resimtita si de distribuitori
Foto: michinganbread.com

Faptul ca populatia resimte mai mult de jumatate din reducerea TVA la paine, iar restul ieftinirii ramane pe lantul de distributie este normal si arata ca piata este concurentiala, a declarat sambata, la Sinaia, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

De la 1 septembrie, Guvernul a redus TVA la paine de la 24% la 9%.

"Daca aceasta reducere s-ar fi transferat integral in pret, ar fi rezultat o ieftinire de 12%. Ce vedem noi dupa doua saptamani de aplicare: din 12%, mai mult de jumatate se duce la consumator, iar o parte, 2-3%, ramane pe lantul de distributie. E cam ceea ce ne asteptam sa se intample", a spus Chiritoiu.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei culege saptamanal date din peste 100 de magazine din fiecare judet, la acelasi sortiment de paine, pentru a monitoriza efectele reducerii TVA.

"Ne convine faptul ca vedem un lucru la care ne asteptam. Daca nu am fi vazut nicio modificare, ar fi fost ciudat, ar fi insemnat ca nu este destula concurenta pe aceasta piata. Dar ce am observat noi ne arata ca piata este concurentiala. Este bine ca mai mult de jumatate din ieftinire merge la consumator", a adaugat seful CC.

El a mai spus ca monitorizarea va continua, dar, odata cu trecerea timpului, la reducerea TVA se vor adauga si alti factori care ar putea duce la modificarea pretului final al painii.

"Vrem sa mai asteptam sa mai strangem date cateva saptamani pentru un rezultat relevant. Insa, in prima saptamana dupa 1 septembrie, ieftinirea vine din reducerea TVA, dar cu cat trece timpul or sa mai apara si alti factori - precum recolta buna, care duce la scaderea pretului cerealelor - si nu vom mai putea sa diferentiem factorii", a completat Chiritoiu.

#reducere TVA paine, #ieftinire paine, #consecinte TVA paine , #TVA