Cresterea TVA descurajeaza investitiile

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 14:58
1858 citiri
Cresterea TVA descurajeaza investitiile

Cresterea TVA va descuraja investitiile, Romania devenind una dintre tarile cu cel mai mare TVA din UE, iar in acest sens Guvernul trebuie sa adopte masuri de stimulare a investitiilor pentru a compensa efectele negative ale majorarii taxei, considera Consiliul Investititorilor Straini (CIS), informeaza Mediafax.

"Suntem dezamagiti de decizia Guvernului de a creste TVA la 24% si credem ca aceasta masura va avea efecte negative importante asupra economiei. Prin urmare, consideram ca este necesar ca Guvernul sa implementeze un pachet mai larg de masuri care sa duca la cresterea eficientei in sectorul public si la stimularea investitiilor, pentru a compensa efectele negative ale cresterii TVA si pentru a promova cresterea economica", se arata intr-un comunicat al CIS.

Reprezentantii investitorilor cunosc dificultatile cu care se confrunta Guvernul in reducerea deficitului bugetar, dar spun ca majorarea TVA va descuraja investitiile, Romania devenind una dintre tarile cu cel mai mare nivel al TVA din UE.

"Aceasta va duce la cresterea inflatiei, reducerea consumului si prin urmare la incetinirea cresterii economice. O alta consecinta va fi deprecierea leului, exacerband inflatia si exercitand presiuni suplimentare asupra celor care au imprumuturi in valuta. Nu in ultimul rand, va creste evaziunea fiscala si lipsa de incredere pe pietele financiare", noteaza sursa citata.

Totodata, CIS reclama timpul foarte scurt pe care agentii economici il au la dispozitie pentru implementarea masurii, ceea ce va afecta grav afacerile.

Companiile folosesc sisteme IT complexe care cer timp si resurse financiare pentru a fi ajustate, conform CIS.

"Facem un apel catre Guvern sa ia in considerare aceste dificultati legate de implementare atunci cand va publica normele la ordonanta de urgenta care a introdus cresterea TVA.

In mod special, normele ar trebui sa includa masuri tranzitorii in ceea ce priveste TVA la servicii, cum ar fi leasing, serviciile prestate in mod continuu, etc", se precizeaza in comunicat.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#crestere, #deficit, #economie, #investitii, #tva , #TVA