Cretu, Visa: Statul colecteaza sub 10% din TVA la hoteluri si jocuri de noroc

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 09:05
1961 citiri
Cretu, Visa: Statul colecteaza sub 10% din TVA la hoteluri si jocuri de noroc

Incasarile din TVA sunt in unele domenii, precum hoteluri, jocuri si pariuri, activitati sportive si distractive, de sub 10% din valoarea datorata, iar la restaurante de 20%, afirma directorul regional Visa Catalin Cretu, care crede ca fenomenul poate fi limitat prin TVA redus la plata cu cardul.

"Am determinat cateva sectoare in care incasarile din TVA sunt mult sub media de 44%. Aceste sapte sectoare inregistreaza 80% necolectare. Introducerea unor facilitati fiscale prin acordarea unei reduceri cu 3-5 puncte procentuale la TVA pentru plata cu cardul ar putea aduce incasari suplimentare pentru ca omul va fi tentat sa plateasca mai putin si va utiliza cardul. Cred ca putem convinge Comisia Europeana ca o reducere de TVA de 3-5 puncte pentru plata cu cardul va duce la incasari mai mari decat in prezent", a spus Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia al Visa Europe.

Potrivit datelor Visa, hotelurile platesc doar 2% din TVA de colectat, restaurantele 19% din valoarea TVA de plata, jocurile de noroc si pariurile 3%, activitati sportive, recreative si distractive - 5%, activitati asociate diverse - 8%, reparatii calculatoare, articole personale de uz caznic - 44% si alte servicii ( splarare si curatare imbracaminte, coafura, servicii de infrumusetare) - 11%.

In opinia lui Cretu, o astfel de masura ar fi foarte eficienta, intrucat clientul stie ca va plati mai putin daca utilizeaza cardul si va pune presiune pe comercianti sau prestatorii de servicii.

"Statul a luat anumite masuri de reducere a TVA-ului pe anumite segmente. Daca in momentul de fata, statul colecteaza si sub 10% pe anumite domenii, cred ca sunteti de acord cu mine ca mai rau nu se poate", a mai spus Cretu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incasari stat TVA hotel, #tva jocuri noroc, #incasari TVA activitati sportive , #TVA