Cum si cand scapam de plata TVA?

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 13:28
2565 citiri
Cum si cand scapam de plata TVA?

Desi nu multa lume este la curent, o serie de activitati sunt scutite prin lege de taxa pe valoarea adaugata.

Acum, cand Guvernul cauta disperat bani din orice sursa, poate ar trebui aruncat si un ochi pe activitatile care sunt, deocamdata, scutite de TVA, printre acestea numarandu-se si pariurile sau activitatile posturilor publice de radio si televiziune, altele decat activitatile de natura comerciala.

In plus, legiuitorul a lasat o serie de "portite" care pot fi exploatate de cine le cunoaste si intelege sensurile ascunse.

Astfel, sunt scutite de TVA "prestarile de servicii efectuate de catre grupuri independente de persoane, ale caror operatiuni sunt scutite sau nu intra in sfera de aplicare a taxei, grupuri create in scopul prestarii catre membrii lor de servicii direct legate de exercitarea activitatilor acestora, in cazul in care aceste grupuri solicita membrilor lor numai rambursarea cotei-parti de cheltuieli comune, in limitele si in conditiile stabilite prin norme si in conditiile in care aceasta scutire nu este de natura a produce distorsiuni concurentiale", dupa cum explica specialistii de la Contzilla.ro.

Trecand in alt registru, livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren sunt scutite, deocamdata, de plata TVA. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil.

"Livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii", explica specialistii de la Contzilla.ro.

In plus, potrivit legislatiei in vigoare, o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incat structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii.

Arendarea si concesionarea, scutite de TVA

De asemenea, arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile sunt operatiuni scutite de TVA. Aici exista insa cateva exceptii, precum operatiunile de cazare care sunt efectuate in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping, inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea autovehicolelor.

Inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile si inchirierea seifurilor sunt de asemenea activitati care nu sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata. Pe de alta parte, si o serie de servicii de natura financiar-bancara au fost "menajate" de legiuitor.

Astfel, acordarea si negocierea de credite, precum si administrarea creditelor de catre persoana care le acorda, dar si negocierea garantiilor de credit ori a altor garantii sau orice operatiuni cu astfel de garantii, precum si administrarea garantiilor de credit de catre persoana care acorda creditul nu vor face obiectul platii TVA.

Tranzactii precum negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plati, viramente, creante, cecuri si alte instrumente negociabile, exceptand recuperarea creantelor sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata.

Printre activitatile pentru care nu se plateste taxa amintita se mai numara si administrarea de fonduri speciale de investitii, operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, activitati de pariuri, loterii si alte forme de jocuri de noroc efectuate de persoanele autorizate, conform legii, sa desfasoare astfel de activitati.

Nici pentru operatiuni de interes general cum ar fi spitalizarea, ingrijirile medicale, sau prestarile de servicii efectuate in cadrul profesiunii lor de catre stomatologi si tehnicieni dentari nu s-a prevazut plata TVA.

Pe de alta parte, este bine de stiut ca si meditatiile acordate in particular de cadre didactice din domeniul invatamantului scolar, preuniversitar si universitar nu sunt "taxate" de fisc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tva, # plata activitati, # scutire , #TVA