Editorial Anca Grigorescu. Care sunt consecintele noului Cod Fiscal asupra afacerilor

Marti, 06 August 2013, ora 20:15
4760 citiri
Editorial Anca Grigorescu. Care sunt consecintele noului Cod Fiscal asupra afacerilor

Modificarile aduse de Guvern la Codul Fiscal pot avea un impact benefic asupra sectorului de afaceri. Acestea au, preponderent, caracter tehnic si se refera la impozitul pe venit, taxa pe valoarea adaugata, accize si contributii sociale.

Dintre modificarile fiscale publicate in Monitorul Oficial (MO) la data de 2 august, cele cu privire la taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar putea avea cele mai puternice consecinte asupra societatii romanesti.

Modificare importanta pentru contribuabilii care nu au un cod valabil de TVA

O schimbare benefica, menita sa corecteze o situatie injusta, ii vizeaza pe contribuabilii care nu aveau un cod valabil de TVA in urma anularii acestuia sau a declararii lor ca inactivi pentru anumite motive. Acesti contribuabili vor avea dreptul de a ajusta TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii, efectuate in perioada in care nu aveau un cod valabil de TVA, achizitii destinate operatiunilor ce urmeaza a fi realizate dupa inregistrarea in scopuri de TVA.

Urmarea: contribuabilii vizati nu vor mai suporta TVA ca taxa finala si vor putea dispune de sumele aferente TVA dedusa dupa inregistrarea in scopuri de TVA.

O masura cu un profund impact social, al carei efect secundar vizat il constituie impozitarea unor venituri nefiscalizate in prezent, o reprezinta reducerea cotei de TVA de la 24% la 9% pentru livrarea tuturor sortimentelor de paine si a unor specialitati de panificatie, precum si pentru unele materii prime pentru sectorul de panificatie. Astfel, Romania se alatura trendului european cu privire la aplicarea unei taxe reduse la alimente.

Reducerea TVA la paine: textul din MO ridica mai multe semne de intrebare

Felul in care sunt enumerate produsele si materiile prime a caror livrare beneficiaza de cota redusa poate insa da nastere la probleme mari atunci cand noile reglementari vor fi puse in practica. In textul publicat vineri in MO se vorbeste despre minibagheta, dar nu si despre bagheta, despre faina alba de grau, dar nu si despre faina intergrala, despre graul comun, dar nu si despre cel dur s.a.m.d.

De la aceasta diferenta intre litera si spiritul legii pot aparea neintelegeri intre producatori si organele fiscale, care pot contesta incadrarea anumitor produse in categoria ce beneficiaza de TVA redusa. In acelasi timp, exista posibilitatea ca scopul social sa nu fie atins, pentru ca nu exista niciun instrument legal care sa-i constranga pe comercianti sa reduca pretul painii corespunzator reducerii TVA.

De altfel, in opinia Comisiei Europene, in cele mai multe dintre cazuri, acordarea unor subventii pentru anumite activitati e o metoda mai buna decat reducerea cotei TVA (se ajunge la aceleasi rezultate cu costuri mai mici, cu transparenta mai mare si intr-un mod mai usor controlabil) pentru atingerea aceluiasi scop.

Nu in ultimul rand, reducerea cotei de TVA nu garanteaza faptul ca furnizorii de produse si materii prime afectate de aceasta masura, care nu platesc in prezent TVA la cota standard, se vor conforma si vor plati TVA la cota redusa.

Taxarea inversa in domeniul energiei

O alta modificare importanta publicata azi in MO se refera la includerea livrarii de energie electrica catre un comerciant, respectiv la transferul de certificate verzi in lista operatiunilor supuse taxarii inverse. Acest lucru inseamna ca beneficiarul va fi persoana obligata la plata TVA, cu conditia ca atat furnizorul cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA.

Cash-flow-ul furnizorului nu va mai fi afectat de plata TVA. In ceea ce il priveste pe beneficiar, taxarea inversa nu afecteaza in mod negativ cash-flow-ul acestuia (in lipsa taxarii inverse acesta platea oricum TVA catre furnizor).

Reintroducerea accizelor pentru produsele de lux

Nu in ultimul rand, guvernul a reintrodus accizele pentru produse de lux cum ar fi: bijuterii din aur si/sau platina, confectii din blanuri naturale, autoturisme de teren cu capacitate cilindrica de cel putin 3000 cm3, aceasta masura avand si ea un caracter social.

Articol realizat de Anca Gricorescu, avocat partener al bpv GRIGORESCU STEFANICA

#Cod Fiscal modificari, #modificari legislative Cod Fiscal, #Cod fiscal 2013, #Cod Fiscla editorial Grigorescu , #TVA