Evaziune fiscala de un milion de euro, la o firma din Oradea

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 14:35
3369 citiri
Evaziune fiscala de un milion de euro, la o firma din Oradea

Un prejudiciu de un milion de euro rezultat din sustragerea la plata TVA a fost descoperit de comisarii sectiei Timis a Garzii Financiare in urma unui control facut la o societate comerciala din Oradea.

Firma oradeana a efectuat achizitii intracomunitare din Germania de 11.300 tone de zahar alb pentru care ulterior a facilitat inregistrarea unor livrari intracomunitare fictive de zahar catre Bulgaria, cu scopul de a valorifica marfa in Romania fara a plati TVA.

In urma verificarilor efectuate de Garda Finanicara Timis s-a constatat ca marfa livrata catre societatea bulgara, al carei unic asociat este un cetatean roman, nu a parasit, in fapt, Romania, fiind transportata si descarcata la sediul unei societati din Valenii de Munte, judetul Prahova.

Pana la data controlului, erau deja distribuite pe acest circuit 5.130 tone zahar alb. Operatiunea de valorificare pe piata interna a fost mascata prin livrari intracomunitare care beneficiaza de scutire la plata TVA conform art. 134, alin. (2) din Codul fiscal.

Comisarii Garzii Financiare au stabilit, totodata, ca pe lantul de firme creat cu scopul eludarii platilor de TVA si impozit pe profit aferente tranzactiilor se afla si firma care a asigurat transportul marfurilor de la Constanta la Valenii de Munte.

Prejudiciul creat bugetului de stat in urma comercializarii a jumatate din cantitatea achizitionata se ridica, la o prima estimare, la 4.491.859 lei reprezentand TVA colectat si insusit ilegal.

Garda Financiara Timis a sesizat DIICOT Bucuresti in acest caz si a pus sechestru pe bunurile societatii din Oradea. De asemenea, s-a dispus recuperarea prejudiciului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala TVA, #prejudiu evaziune fiscala, #firma Oradea evaziune fiscala , #TVA